Bokens Afton med Anna Jansson och Ingrid Olsson 15 mars

På tisdagkväll, den 15 mars, hade vi en Bokens Afton med författarna Anna Jansson och Ingrid Olsson. Samma kväll delade vi ut priserna i Novellskrivartävlingen.

På hösten 2010 utlyste BOKIA Sundsvall, Sundsvalls Tidning och bokförlaget Rabén & Sjögren en tävling om bästa novellen, Novellskrivartävlingen 2010″. Tävlingen utlystes i två åldersklasser, 13-15 och 16-19 år. När tävlingen stängde i början av november hade 77 bidrag lämnats in från hela Sverige. Juryn presenterade vinnarna den 15 februari i Sundsvalls Tidning där de vinnande bidragen fanns att läsa i sin helhet. Enligt juryn var det mycket hög klass på de vinnande bidragen.

Pristagarna i de två klasserna blev:

Åldersklass 16-19 år
1. Sofia Källén, Västra Frölunda
2. Elin Larsson, Ånge
3. Sofia Falkendal, Mölnlycke
4. Erik Vernersson, Uppsala

Ålderklass 13-15 år
1. Malin Hagman, Marstrand
2. Elin Sjögren, Sundsvall
3. Sara Ågren, Sundsvall
4. Elin Granlund, Alnö

Pristagarna belönades med fina diplom och presentkort på böcker (vad annars?) Intressant att tre av pristagarna kommer från Göteborgsregionen. Är det mera talanger där eller är det klimatet som är orsaken? Anna Jansson berömde förstapristagarna för deras mogna och spännande noveller.

Sedan var det dags för författarna att kliva upp på scenen.

Vi har väntat länge på att Anna Jansson ska komma upp till oss i Sundsvall för att berätta om sitt författarskap. Hennes böcker har sålt i över 1,5 miljoner ex bara i Sverige och sålts till 11 länder, senast Ryssland. Hon fick Platina för över 100 000 ex sålda av boken ”Inte ens det förflutna”, som utdelades på Bok & Biblioteksmässan i fjol. Flera av hennes böcker har filmatiserats och ett antal avsnitt kommer att visas i höst. Hon skriver också på en barnbokserie där huvudpersonen, Emil 11 år, (son till Maria Wern), är privatdetektiv på Gotland.

Ingrid Olsson, som har varit författare i sju år, är dubbelt bokaktuell. I höstas kom ungdomsromanen ”Komma över” som skildrar ett förhållandes uppgång och fall. I april kommer ”Långt ifrån liten”, tredje boken om Linnéa. Precis som i ”Långt ifrån cool” och ”Långt ifrån kär” handlar boken om vänskap och svek.

En mycket trevlig kväll som avslutades med boksigneringar och lite att äta och dricka.

Foto: Kristoffer Wikström/Sundsvalls Tidning