Bokens Afton med Vibeke Olsson och Christina Jutterström 15 april


Christina Jutterström och Vibeke Olsson, två personligheter var huvudpersoner i vår författarträff denna kväll i mitten av April. Trots ett fantastiskt försommarväder kom 70 åhörare som bänkade sig för att lyssna på dessa två kvinnor.

Christina Jutterström talade kring sin memoarbok, ”Uppfostrad av män”, efter ett yrkesliv som reporter på Örberokuriren fram till VD-posten på Sveriges television, krönet på hennes karriär. Däremellan ligger hennes tid som chef på ekot vid Sveriges Radio, som chefredaktör under många år på DN och en kort period på Expressen. Det har stormat mycket kring henne. Hon har kallats järnladyn och mycket annat för sina hårda nypor när hon format de mediaföretag som hon varit ledare för. Nu har hon och maken Ingmar Odlander dragit sig tillbaka och njuter en mycket lugnare tillvaro som pensionärer i trakten av Flen.

Vibeke Olsson var bara 15 år när hon skrev sin första bok. Hennes författarskap har fokuserat på historiska romaner. Hon bestämde sig att skriva en romansvit om sågverksepoken i Sundsvall och fick ägna mycket tid åt research för att skriva sin första bok ”Sågverksungen”, som utspelar sig några år efter Sundsvallstrejken 1879. En strejk som fortfarande kastar sina skuggor över sågverkssamhället Svartvik. Hennes senaste roman är ”Bricken på Svartvik”. I centrum står flickan Bricken, snart 15 år, dotter till sågverksarbetare med rötter i Västerbotten. Vibeke delar sin tid mellan Stockholm och sitt hus i Bollnästrakten. Hon arbetar nu på nästa bok i sviten, som beräknas komma i slutet av oktober i år. Vibeke är välkommen tillbaka till oss för att berätta om sin nya bok.¨

Tack för en intressant kväll!

Share: