Bokens Afton med Jonas Moström 25 maj

I år fick vi äran att stå värd för Sverigesläppet av Jonas Moströms sjätte och senaste kriminalroman ”Evig Eld”. Det var ett år sedan sist, då med ”Mirakelmannen”.

Jonas kom vid 12-tiden för att signera sin bok i butiken och redan en halv timma innan hade ett 10-tal personer börjat köa för att få sin bok premiärsignerad. Han signerade för glatta livet men hann ändå med att prata lite med varje kund. Efter knappt två timmars signerande av 126 böcker så fick han ge sig iväg till hotellet för att pusta ut.

På kvällens Bokens Afton var Jonas Moström huvudpersonen. Han berättade om sitt skrivande som tog fart 2004 med den första med huvudkaraktären Johan Axberg. Det har hittills blivit sex böcker i en planerad serie av tio, med Sundsvall som miljö.

Jonas arbetar halvtid som läkare på en vårdcentral på Kungsholmen i Stockholm och resten ägnar han sig åt skrivande. Han har fru och två barn 6 och 10 år.

Han berättar att han är mycket strukturerad i sitt skrivande. Först skriver han ett ramverk, ett synopsis med ett 50-tal kapitel. Som i ala deckare så är förloppet ett våldsbrott i början, utredning och trådutvikningar i mitten och en upplösning. Den här gången har Jonas i mittenpartiet kopplat samman intrigen med branden 1888. Han säger att svårigheten ligger i att variera just detta deckarformat. I mirakelmannen kom alternativmedicin och den här gången är det historiska återblickar. När synopsis är färdigt börjar jobbet att skriva och brodera, ett jobb som tar upp mot ett år. Sedan börjar jobbet att stryka ned texten, att kolla att miljöer blir korrekta, att polisens arbete stämmer någorlunda med verkligheten. Till sin hjälp har han t ex Nils-Johan Tjärnlund som kan sitt Sundsvall och kontakter inom polisen i Sundsvall.

En recension av boken kommer inom kort.

Läs Susanne Holmlunds artikel i Sundsvalls Tidning, klicka här.

Han skriver redan på sin sjunde kriminalroman, som fått arbetsnamnet ”Stryparen”, som utspelas under den värsta snöstormen som drabbat Sundsvall. Någon som kommer ihåg de två senaste årens vintrar?

Share: