Bokens Afton med Eva Gabrielsson 18 maj

Eva Gabrielsson är arkitekt med ett yrkesliv i byggsektorn; allt från byggande av hus, utvecklings-projekt för branschen i Dalarna, regeringens projekt Bygga-bo-dialogen, den statliga utredningen Bygg-kostnadsdelegationen till arbete i Regeringskansliet. Hon är aktiv i arbetet mot våld mot kvinnor. Älskar skärgården, segling, vin, alla former av konst och kultur och – mest av allt – goda vänners sällskap.

Hon är kanske dock mest känd som sambo med succéförfattaren Stieg Larsson. Hon kom till oss på en Bokens Afton onsdagen den 18 maj för att berätta om sin bok ”Millenium, Stieg och jag” och sitt liv med Stieg.

”Det här är en bok jag aldrig velat skriva. Den handlar om Stieg och om vårt liv, men också om mitt liv utan honom”, säger Eva.

Det var dagböcker som låg till grund för hennes bok. Eva och Stieg träffades på ett politiskt möte i Umeå hösten 1972. Under de följande åren delade de allt, de var varandras bästa vänner, samtalspartner och uppriktigaste kritiker.

”Värderingarna i Millenium är inget påhittat. Det var dem som Stieg och jag stod för”, säger hon. I sin egen bok tar hon upp en del av händelserna i böckerna för att styrka deras äkthet. En hel del av intrigen kommer från Stiegs egna journalistiska erfarenheter av orättvisor och maktmissbruk. ”Annars skulle det ha varit svårt att skriva 2000 sidor på så kort tid”, säger Eva.

Som kuriosa nämner Eva att en spansk journalistutbildning använder Millenium-trilogin som kurslitteratur för att visa hur man kan arbeta.

Evas bok har blivit en storsäljare och redan sålts till 18 länder. Vi önskar Eva lycka till med sin bok.

Läs gärna Susanne Holmlunds artikel i Sundsvalls Tidning. Klicka här.

Share: