Arja Saijonmaa på Bokens Afton 27 September

I augusti debuterar Arja Saijonmaa med boken En ung naken kvinna – mötet med Mikis. En självbiografisk historia om året när Arja mötte mannen som skulle förändra både hennes karriär och hennes livsfilosofi.

Ett år, en man. Och en kvinna. Året är 1972. Mannen är dengrekiske musikern och världsstjärnan Mikis Theodorakis, kvinnan är Arja Saijonmaa. Det är en tid präglad av ideologi, politisk musik och frihetskamp. Mikis lever i exil efter en svår bakgrund som politisk fånge i Grekland och brinner för musiken som ska befria människorna. I mötet med den grekiska manskulturen, starka personligheter och sina egna känslor för Mikis tar den unga Arja steget ut i det okända.
I denna levande självbiografiska historia berättar Arja om det år hon mötte mannen som skulle förändra både hennes karriär och hennes livsfilosofi. En ung naken kvinnaär en öppen, humoristisk och personlig skildring om att finna sin väg i livet och att våga leva ut sin dröm.
– Att jag nu har lyckats skriva boken är en sådan eufori, extas. Jag gjorde det! Jag kände inte att jag kunde gå vidare med mitt skrivande eller ens med mitt liv innan jag lade det här bakom mig. Det är som om den här epoken har stått i vägen och blockerat mig när jag ville gå vidare till andra saker. Nu har jag erkänt inför mig själv vilken stor inverkan den här tiden har haft på mitt liv och det är en befrielse.
Arja Saijonmaa inledde sin karriär som politisk engagerad sångerska på Studentteatern i Helsingfors. Hon introducerade på 70-talet Mikis Theodorakis i hela Norden och har sedan dess varit hans främsta tolkare. Arja Saijonmaa har spelat in över 35 album.
Vid sidan om Arjas arbete med Mikis Theodrakis har Arja även sjungit ren schlager, hon medverkade i i Melodifestivalen 1987 med Högt över havet som har blivit en sann schlagerklassiker. 2005 gjorde Arja comeback i just Melodifestivalen med Vad du än trodde så trodde du fel. Hon har även deltagit i TV4-programmet Let’s Dance.
Arja Saijonmaa deltar i Bokens Afton den 27 september. Det blir en intressant kväll i musikens tecken.
Lennart Bergström
Bokhandlare


Share: