Stig Wesslén – kamerajägaren

Alla som är intresserade av natur, det samiska, svensk 1900-talshistoria eller filmhistoria finner ingångar i boken Kamerajägaren-Stig Wessléns skildringar av naturen och det samiska.

Stig Wessléns (1902–1987) framgång och berömmelse vilade i hög grad på hans foto- och filmkonst, men också på att han hade ett budskap som slog an och väckte uppmärksamhet i samtiden. Wessléns gärning gick ut på att dokumentera den vilda naturen, som han älskade, och att upplysa mänskligheten om att den var hotad av det moderna samhällets framfart. Wesslén såg också den samiska kulturen som hotad, och började med samma energi dokumentera även den innan det var för sent.

Boken lyfter fram Stig Wesslén och hans gärning ur en rad perspektiv. Vem var egentligen denne man, som oförtrutet färdades genom landskapet med sin otympliga kamera på jakt efter sällsamma objekt att föreviga? Vad var det som han ville åstadkomma? Vad kan hans dagböcker säga oss om personen Stig Wesslén? Vilka var hans bärande idéer och varifrån hämtade han sin inspiration?

Medverkande författare är:
Kjell-Åke Abrahamsson, Kjell Danell, Ebba Lisberg Jensen, Kajsa Kuoljok,
Patrik Lantto, Ulla Stigsdotter Lundström, Henrik Lång, Erland Mårald, Christer Nordlund, Christer Olsson, Sverker Sörlin och Karin Stigsdotter Wesslén. Redaktörer av boken är Erland Mårald och Christer Nordlund

Stig Wessléns dotter Ulla Lundström, medförfattare och verksam som professor i markkemi vid Mittuniversitetet Sundsvall, presenterar boken vid Bokia Höstbokmässa fredag den 9 september, kl 12-13 .