Tomas Bannerhed på Bokens Afton i höst

Det är lerigt och grått och tröstlöst i Tomas Bannerheds roman ”Korparna”. Men vilket nervigt och spännade språk! Det är inte lätt. De småländska myrarna och tegarna ligger där och kräver så mycket och ger så lite att det är orimligt.
Boken är märkvärdig i stil och teknik. Det är Klas som berättar boken igenom, i tolv kapitel, och det är hans unga, men alltför erfarna blick som läsaren övertar. Ibland drömmer han, det förstår man efteråt, ibland önskar han så intensivt att det nästan blir sant. Gränsen till det realistiska är lite uppluckrad, men aldrig på något komplicerat sätt. Det hade varit underligare om läsaren inte svängde med ner i sömndrömmarna och upp i dagdrömmarna när man nu bor i denne pojkes hela tankevärld. En människas tillstånd finns mer än i det helt vakna, klart medvetna.
Det är svårt att begripa att ”Korparna” verkligen är en debut. Det är ett moget författarskap, oerhört intressant, som det ska bli roligt att följa. Det är en roman som motiverar ett Augustpris för Tomas Bannerhed!
Tomas Bannerhed kommer från Uråsa, söder om Växjö, men har bott i Stockholm i femton år. Han är universitetslärare och har bland annat jobbat som redaktör.
Läs Maria Schottenius recension i DN den 11 april, genom att klicka här.
Läs gärna även recension på dagensbok.com av Anna Nygren, genom att klicka här.
Tomas Bannerhed kommer på Bokens Afton den 2 November, tillsammans med Björn af Kleen och Svante Weyler.
Lennart Bergström
Bokhandlarn
Share: