Ann Rosman: Porto Francos väktare

Som utlänning måste man få uppfattningen att Sverige är ett av de mest osäkra ställen att vistas på. Ann Rosman senaste bok, Porto Francos väktare, utspelas på Marstrand. Ann bor själv på Marstrand med man och barn. Hon är en erfaren och hängiven långfärdsseglare och hon kommer ifrån en riktig seglarfamilj. Hennes kärlek till segling märks i hennes böcker som ofta handlar om båtlivet och sjön på flera sätt. Sedan barnsben har hon levt ett seglarliv och sex veckor varje sommar under sin uppväxt tillbringade familjen i båten. Hennes pappa berättade historier om gamla fiskargubbar och platser de besökte.

När hon blev äldre blev också resorna längre. På en långkölad Cutless 27 som mätte 8 meter i längden tog hon och sitt resesällskap sig till olika platser i världen som Shetland, Orkney, Nordirland, Skottland och Inre och Yttre Hebriderna. Under resorna skrev hon inte loggbok utan istället resebrev som hon postade vid tillfällen i hamnarna. Breven var adresserade till hennes mormor och morfar.

Det var under mammaledigheten 2005 som hon påbörjade det som skulle bli starten på hennes författarkarriär. Hon debuterade 2009 med deckaren ”Fyrmästarens dotter”. Året därpå släpptes ”Själakistan” och 2011 har hennes tredje bok ”Porto Francos väktare” släppts. De två första utgivna verken har översatts och sålts vidare till Norge, Danmark, Finland, Italien, Spanien, Tjeckien, Frankrike och Tyskland.

Porto Francos väktare är den våldsamma berättelsen om Marstrands tid som frihamn. Tiden är sent 1700-tal; kapare, smugglare och mördare härjar ostört. En ung kvinna stiger iland i Marstrands hamn en septemberdag 1793. Håret är kapat under mössan, hennes bröst är lindade och byxorna hänger löst på den gängliga kroppen. Runt omkring myllrar det av liv; sjömän på skeppen, handlare, brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Hennes enda hopp står till att de ska ta henne för en man, att hon ska hitta arbete och någonstans att bo. Att hon inte ska tvingas åka tillbaka. 220 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Men att identifiera de två döda visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda man kan säga med säkerhet är att de har legat i mossen länge. Väldigt länge. Trådarna leder Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia, och sakta men säkert nystas en osannolik historia upp.

Se Ann Rosman berätta om sin bok i TV4 Nyhetsmorgon, genom att klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlare
Share: