Henning Mankell, Minnet av en smutsig ängel

Mankells roman bjuder på spännande och tankeväckande läsning. Miljöskildringarna imponerar och personteckningen är övertygande… En mycket välskriven och uppfordrande roman. Mankell gestaltar skickligt hur både herren och slaven är insnärjda i en järnbur av ömsesidig rädsla. Men han visar också att gränserna mellan Vi och de Andra trots allt kan utmanas, också när oddsen ser som mest hopplösa ut. 

 
Svenska Dagbladet skriver: ”Det är en lyckad lek med fakta och fiktion som Mankell ägnat sig åt. Minnet av en smutsig ängel känns angelägen, den är en klassisk roman med ett ärende som för tankarna till romaner som Conrads Mörkrets hjärta och Achebes Allt går sönder.
Kristianstadbladet: En natt 1904 lämnar den unga svenskan Hanna Lundmark ett fartyg som ankrat i Portugisiska Östafrika. Av en tillfällighet blir hon ägare till den största bordellen i huvudstaden Lourenço Marques. Hon fylls av medkänsla för de prostituerade och hon upprörs över hur de svarta behandlas av den koloniala vita minoriteten. Men de svarta kvinnorna värjer sig för hennes försök till närhet. Mötet med Pedro Pimenta, en entreprenör i de vita människornas rädsla, och en våldsam och brutal tragedi tvingar Hanna att bestämma sig för vem hon är och vilket liv hon egentligen ska leva. Steg för steg förändras hon och växer in i en ny och oväntad roll”.

Henning Mankell är Sveriges internationellt mest läste författare. Hans böcker har sålt i över 30 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk. Senast har Kinesen gjort ett segertåg i USA och bl.a. placerat sig på New York Times bästsäljarlista.Läs en recension i Dagens Nyheter, 18 aug, av Ingrid Elam, klicka här.


Patti Smith kom till Sverige i slutet av augusti för att ta emot Polarpriset. Men det är inte kungen som lockat hit punkikonen utan Henning Mankell som är hennes stora idol! Se ett klipp från DN Web-TV, klicka här.
Lennart Bergström
Bokhandlarn