Stefan Casta fick Sveriges Radios romanpris för barn

Den gröna cirkeln, bokomslagBarnens Romanpris, prissumman är 30000 kr, delades under högtidliga former ut på barnbiblioteket TioTretton på Kulturhuset vid Sergelstorg i Stockholm. Cecilia Bodström P1s kanalchef var prisutdelare och barnjuryn från Änggårdsskolan i Linköping hade rest dit tillsammans med sin lärare Claes-Göran Strömberg.
Stefan Casta har skrivit barn och ungdomsböcker i snart 30 år, ofta om djur och natur. Den Gröna Cirkelnär en ruskig bok som man inte kan sluta läsa. Berättelsen är uppfodrande och tar upp frågor om vad som skulle kunna hända om vi inte tar klimatfrågan på allvar. Det är en dyster framtidsvision Stefan Casta målar upp. Men det hoppfulla är ungdomarnas solidaritet med varandra. de försöker hela tiden hitta lösningar och överleva tillsammans.
Vad händer de fyra ungdomarna när boken tar slut frågade barnjuryn Stefan Casta:
– De seglar iväg på skolans gamla trädäck som de byggt om till en husbåt. Flaggan med den gröna cirkeln vajar i aktern. Men där slutar alla spår. Även för mig, författaren. Men jag vill ta reda på mer. Var stiger de i land? Hur ser världen ut där? I vilken tid hamnar de? Så i sommar har jag börjar skriva på en fortsättning, som handlar om när världen vaknar till liv igen.

Så här motiverar barnjuryn sitt val av bok: ”Väldigt läskig och spännande. Kanske handlar den om framtiden. Har allt en bok ska ha. Krångligheten får man ta som en utmaning. Även vuxna kan läsa den.”


Lennart Bergström
Bokhandlarn

Share: