Två nya lokala boktitlar…

Oxsjöfjället i Liden

-Svedjefinnar, torpare, bolag och arrendatorer under 300 år
av Vidar Viksten & Ingemar Åslin

De första bosättarna var svedjefinnar. De kom via Ljustorps- och Viksjö socknar och slog sig ner vid sjöarna Återvänningen, Skälsjön och Nordansjö. Utöver jakt och svedjning var fisket en viktig del av försörjningen. Det skulle dröja innan boskapsskötsel och åkerbruk tog vid.
En utförlig recension av boken finns på ST, Klicka här


Görans Tilda från Marktjärn
– Självhushåll och Kungadöme
av Johan Reinhols

Hon växte upp i självhushållet Marktjärn i Torps socken i Medelpad under 1890- och 1900-talen; Tilda, yngsta dotter till Göran och Stina Märta Olofsson, som på nyodlingens hårda villkor för odling, jakt och fiske försöker föda familjen.
Själv blir Tilda med barn som ogift, och förmodligen är det de onda tungorna som driver henne att emigrera. Med maken Johan samt sönerna Rudolf och Karl går hon i juli 1912 ombord på atlantfartyget S/S Pretorian för slutlig destination Saskatchewan, Kanada.
Då har de tidigare försökt boka biljetter på RMS Titanic men av en slump inte kommit med, för vilket de nu är oändligt tacksamma.
En utförlig recension av boken finns på ST, Klicka här
ST har även en nyhet med anknytning till Marktjärn, Klicka här