Brutus Östling på Bokens Afton tisdag 4 oktober

Brutus Östling behöver knappast någon närmare presentation. Brutus är bokförläggaren som blivit en fågelfotograf av världsklass med flera böcker bakom sig, bl a Att överleva dagen och De krushuvade: och andra pelikaner.

2009 mottog Brutus Östling Augustpriset i fackboksklassen för boken Att överleva dagen, en bästsäljare liksom alla hans tidigare böcker.   Nu har Brutus en ny bok: Under asfalten vilar en strand: Om Midways Albatrosser.

 
Det blev en fantastisk afton för foto- och fågelintresserade när Brutus pratade och visade bilder på tisdagskvällen, bl a från sin senaste bok.

2 100 kilometer nordväst om Honolulu ligger Midwayöarna, ett av naturens underverk. Två små öar, knappt tre och fyra kilometer långa, som rymmer ett fantastiskt fågelliv. I dag finner vi över en miljon albatrosser på öarna. Men så har det inte alltid varit.

Den lilla atollen ligger strategiskt placerad mellan Hawaii och Japan. På öarna hade amerikanerna en viktig marinbas under andra världskriget. I juni 1942 utkämpades vid Midway ett för andra världskriget avgörande slag. Det var här japanernas krigslycka vände till det första större nederlaget. Under Korea- och Vietnamkrigen användes atollen som bas för de amerikanska flygplanen. Men då var albatrosserna ett störningsmoment. Ibland användes eldkastare för att få bort dem från start- och landningsbanor.

I dag tar naturen sin revansch. Gräset spränger asfalten, och på de gamla söndersprickande landningsbanorna häckar fåglarna. Utanför gamla sönderrostade hangarer spatserar grupper av obekymrade albatrosser. Naturen är på väg att återerövra atollen. Och albatrosserna finns överallt – minst en miljon laysanalbatrosser och två- till trehundra tusen svartfotade albatrosser.

År 2010 kom Brutus Östling till Midway, som då varit helt stängd i sju år. I mötet med albatrosserna uppstod gnistrande kärlek. ”Att anlända till Midway är som att landa i en overklig värld. Ett paradis för fåglar.”

Mötet resulterade i fantastiska bilder. Mer än det kanske var tänkt. Motorproblem på vägen tillbaka tvingade det lilla flygplanet Brutus Östling färdades i att återvända till ön och nödlanda. I stället för sju dagar blev det femton, fyllda av fotograferande från gryning till skymning. Resultatet är Under asfalten vilar en strand.

Se en del av Brutus fantastiska bilder på Tidningen Foto bloggen, genom att klicka här och på hans hemsida genom att klicka här.

Foto: Lasse Hallberg

Vi har alla Brutus böcker i lager:
* Under asfalten vilar en strand – Midways Albatrosser
* Att överleva dagen
* Kaxiga fåglar
* De krushuvade
* Fågelkalendern 2012

”Fotograf i världsklass”, säger Lasse Hallberg i ett reportage i Sundsvalls Tidning från Brutus Östlings besök hos oss på Bokia. Läs artikeln och se ett bildspel genom att klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Foto: Lasse Hallberg