Elin Ek på Bokens Afton den 12 oktober

Elin Ek: Supertanten

Elin Ek, är programledare, radiopratare och tv-producent. Hon är mest känd för sitt alter ego Grynet. Elin var sommarvärd i Sveriges Radio P1:s radioprogram Sommar den 5 juli 2004. Den 19 april 2011 startades bloggen och webbtv-programmet Gloria med Elin som Gloria-karaktären.

Grynet var en karaktär som växte fram under en biltur 1999 när Elin Ek med sin kollega Maria Örtengren diskuterade hur svårt det var att vara vuxen när man samtidigt har kvar barnet i sig. Karaktären lanserades i ungdomsprogrammet Jupiter som producerades av Sveriges Television i Växjö där Ek då hade sin praktikplats. Detta ledde så småningom fram till Grynets egen tv-show. Karaktären Grynet har varit programledare och skådespelerska för SVT-programmen Grynets Show, Grynet på Vift och Grynets Megashow. Grynet har också varit med i Sveriges Radio-programmen Ketchup, P3 Star, samt programledare för scenshowenSommartoppen år 2001 och 2002. År 2004 ledde Grynet deltävlingen Andra chansen i Melodifestivalen tillsammans med Henrik Johnsson och Liza Marklund.År 2003 gav hon ut en bok som hon författade tillsammans med Maria Örtengren. Den knallrosa sammetsboken hette Grynets Bok som utgavs av förlaget Bonnier Carlsén och sålde mycket bra. I boken kan man hitta Grynets ABC för att förändra världen, idolintervjuer, Grynets rekord, horoskop, tester, tips och pyssel.Grynet var uppskattad för sin rättframma utstrålning, tonårsnaivitet och slagfärdiga uttryck som: ”Helt sjukt bra!” ”Ta ingen skit” ”Frukt är inte godis” ”Det kan aldrig bli för mycket socker”.

I sin nya bok Supertanten berättar Elin personligt om tanter som inspirerat henne och om sådant hon lärt av dem. Du får möta en hel arsenal av tanter som förenas i en strävan efter ett bättre samhälle där en hemlagad mazarin går före tio pastellfärgade macarons:

Östermalmstanten – Tjusig, pudrad, vällagt hår. Parfym och handväska med guldbeslag. Dyra plagg och har fasta rutiner.
PRO-tanten – Engagerad, aktiv, stavgångare. Deltar i studiecirklar, åker på bussresor, använder internet.
Gubbtanten – Bär syntetbyxor, beige bomullsjacka och kort grå frisyr, (som maken). Fotriktiga skor.
Hemmafrulajvaren – Bloggande medelklasstant, född på 80-talet, dammsuger landet på vintern, målar läpparna röda och dansar swing.Mer ur boken:
Safta och sylta – Bärplockning är till för alla! Här hittar du härliga och pålitliga recept som hjälper dig att ta till vara på skogens skatter.
Kakor och karameller – utrotningshotade tantiga kakor och personliga favoriter.
Husmanskost – Mat som farmor bjöd på.
Syjuntan – Ett rum för konstnärlig verksamhet, kvinnogemenskap och politik. Brodera ett monogram eller sy dina egna tantkläder.


Elin Ek kommer till oss den 12 oktober på en Bokens Afton där hon kommer att berätta om boken, ”Supertanter”. Hon har synts mycket i media de senaste veckorna, bl a i Sundsvalls Tidning. Grynet och tanterna har en hel del gemensamt – de tar ingen skit, säger Elin.

Se artikel i Sundsvalls Tidning, Elin Ek hyllar Supertanten, 30 aug, klicka här och läs.

Lennart Bergström
Bokhandarn

Källa: Wikipedia

Share: