Annika Östberg gäst på Bokens Afton 25 okt

120 åhörare lyssnade på Annika Östbergs starka berättelse på Bokens Afton den 25 oktober. En berättelse som berörde många åhörare och väckte känslor inte minst hos henne själv. Efter sin 90 minuter långa berättelse var hon helt slut.
Annika Östberg har tillbringat 28 år i amerikanskt fängelse. Sedan maj 2011 är hon officiellt fri från Kriminalvården. Hon har nu publicerat sin självbiografi, Ögonblick som förändrar livet.

Ur förordet

”Det här är en bok om val. Om ögonblickval i livet som inte verkar livsavgörande men som är det. Varje val, varje handling, stora som små, bär med sig konsekvenser. Som liknelsen med en fjärils vingslag. De val jag gjort i mitt liv har skapat svallvågor som för evigt berör mitt livs hav. Att stå öga mot öga med detta faktum är både en djupgående och skrämmande upplevelse.”

I en mycket stark skildring berättar Annika Östberg med egna ord om sitt dramatiska liv, ett liv som börjar i det trygga Sverige, med mor- och farföräldrar och kompisar, men som förändras drastiskt då hon flyttar till USA med sin mamma. Annika Östberg dras in i en allt våldsammare spiral av droger och kriminalitet och hon hamnar till slut i ett amerikanskt fängelse där hon tillbringar 28 år av sitt liv. Hon höll aldrig i vapnet, men satt ändå fler i dödscell innan hennes dom omvandlades 1983 till livstids straff. Boken skildrar fängelselivets mycket hårda villkor men berättar också om ljusglimtar mitt i allt det mörka; ögonblick av skönhet, kärlek, värme och hopp. När Annika Östberg nästan övergivit hoppet om att få se sitt hemland igen händer det ofattbara. Hon får komma hem och år 2009 sätter hon åter sin fot på svensk mark. Hennes nya liv med fria val började i maj 2011 när hon blev fri.

Annika Östbergs liv blir nu även film. Filmbolaget Filmlance International har köpt rättigheterna till Annika Östbergs självbiografiska bok. Inspelningsstart är satt till våren 2013.

Länkar:

Läs Susanne Holmlunds artikel i ST, 21 okt, ”Ett förlorat och återtaget liv”, klicka här.
Se en intervju med Annika Östberg i TV4, genom att klicka här.
Artikel i Dagens Nyheter från den 16 augusti. Läs artikeln här.
Artikel i Svenska Dagbladet från den 14 augusti. Läs artikeln här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn