Björn Ranelid – Bokens Afton 20 oktober

Björns signeringar går inte av för hackor…

Björn Ranelid är en omdebatterad och produktiv författare och estradör, tidigare lärare i svenska, religionskunskap, matematik och filosofi 1977-1989. Ranelid växte upp i malmöstadsdelen Ellstorp och bor i dag med sin hustru Margareta på Österlen och i Stockholm. Ranelid erhöll Aftonbladets litteraturpris1989, Lars Ahlin-stipendiet 1992 och Augustpriset för Synden (1994). Säsongen 2009/2010 medverkade Ranelid i SVT:s Stjärnorna på slottet och TV4:s Let’s Dance. Han har gett ut 29 böcker och den trettionde kommer i januari 2012.

Björn Ranelid, och i många fall även media, håller ofta fram att han har en säregen litterär stil, kallat ”det ranelidska språket”.

Själv beskriver han sitt språk som ”…ett prosaspråk med vissa rötter i poesin, ett sinnligt och oförutsägbart språk utan konstiga ord. Inga långa flätade bisatser, en böljegång mellan långa och korta satser, viss suggestion i en del metaforer som ibland kan komma så tätt att de biter varandra i hälarna.”

Här är ett exempel från Ranelids debutbok Den överlevande trädgårdsmästaren, som utspelar sig i en tidlös mytisk trädgård:

Amelie är en pågående kontinent i en tämligen kort skugga, när Den Dagens första sol gäller och hon hotas och jagas av virologer och filologer så länge språket om henne inte lever hos de många.

Björn Ranelid besökte Bokia i Sundsvall senast för ett år sedan på en mycket intressant och fängslande Bokens Afton där han bl a berättade om sin bok ”Kniven i hjärtat”.

Björn Ranelids nya bok ”Tyst i klassen” kommer i januari 2012. Boken skildrar ett segregerat Sverige genom flera ögonpar. Med berättelsen om Kristinas liv från 40-talet till nutid har Björn Ranelid skapat ännu ett kvinnoporträtt som stannar i läsarens hjärta.

”Kristina Lilja växer upp med föräldrar och sex bröder i ”Pinnakåkarna” i Malmö, ett område med nödbostäder som byggdes på 20-talet. Livet är hårt. Pappan super, slåss och trakasserar – med ödesdigra följder för fler än ett av hans barn. Hektor, som stammar, blir värst ansatt av fadern och Sixten skadas svårt när han bland kamraterna försöker få den respekt han inte får hemma. Men Kristina har ett eget öde och en begynnelse som är en gåta. När hon blir varse hur det ligger till lyckas hon bryta sig loss. Hon gör ett gigantiskt klass-språng och blir så småningom präst. Men utan hennes mamma Karin hade det inte gått. Karin är den som håller ihop familjen, sliter på dubbla jobb, och minns allt som hänt”.

Boken ”Tyst i klassen” kommer först i januari 2012. Hans tidigare böcker har nu tryckts om i nya upplagor och finns till ett mycket förmånligt pris.

Tack Björn Ranelid för en magisk kväll!
Lennart Bergström
Bokhandlarn