Bokens Afton 2 nov: Björn af Kleen och Augustprisnominerade Tomas Bannerhed i samtal med Svante Weyler

Björn af Kleen
Björn af Kleen bok om den svenska adeln, Jorden de ärvde, väckte starka känslor.

”Mitt eget intresse för den markägande adeln uppstod när jag upptäckte att denna grupp var mycket mer levande än sitt rykte, och då inte bara i form av spöken. Den här boken spänner mellan en allmänt spridd uppfattning och känsla av att lantadeln är ett fruset och fattigt gäng på fallrepet, och en upptäckt att de tvärtom på flera håll är en seg, slug, rik och politiskt potent grupp av framgångsrika lantbruksföretagare och politiska lobbyister”, säger Björn af Kleen

Vad har Brideshead Revisited, Evelyn Waughs roman om bortdöende engelsk adel (och kanske världens bästa TV-serie) med familjestriden på Erstavik utanför Stockholm att göra? Hur mycket som helst, skriver Björn af Kleen i sin reportagebok Jorden de ärvde. Den engelska adeln dog aldrig bort, inte den svenska heller. Stigande markpriser, sänkta skatter och återupprättat rykte har inneburit en ny skördetid för de svenska jordägarna. Hur gick det egentligen till när den svenska adeln överlevde både industrialismen och demokratin, vad bråkar de om på Erstavik och varför köpte egentligen Göran Persson Torp?

Läs Åsa Linderborgs recension av Jorden de ärvde i Sydsvenskan, klicka här.

Björn af Kleens senast bok, P.S. beskriver det dramatiska efterspelet av den första boken. Vem äger de ord en reporter fångar upp? Men livet som reporter började långt tidigare, i en intensiv längtan bort från en småstad i södra Dalarna. Därifrån går en slingrig väg till litteraturen, till krogarnas Stockholm och vidare till en strand i Colombia där Paradise Hotel ligger. Den här boken följer honom på den vägen och Björn af Kleen rör sig hela tiden mellan högt och lågt, i verkligheten och i kulturen. Sociala rörelser, kulturella rörelser. Thomas Mann och James Ellroy, Martina Lowden och Elin Kling, Rödeby och Stureplan, fina Riche och sunkiga Dovas. Man känner alltid igen honom, både utanför Lappens korvkiosk i Hedemora och i stadsjeep med friherre Nordenfalk på Blekhem.

Läs Maria Schottenius recension av P.S. i DN, klicka här.

Tomas Bannerhed
Tomas Bannerhed debuterar med en knivskarp skildring av en pojkes våndor inför världen och vuxenheten.

”Aspen och jag. Vi som darrar för minsta lilla.”

En pojke ser, med stigande skräck, sin lantbrukande far förtvivla över omständigheterna. De magra åkrarna ger inte tillräckligt, men trots att fadern plågats intill galenskapens rand av det tröstlösa slitet på gården är han som besatt av att sonen måste ta över och föra arvet vidare. Kedjan av generationer med plågade småbönder får inte brytas. Pojken räddar sig undan hos fåglarna. Det är Sverige, det är Småland, det är ett annat sjuttiotal.

Tomas Bannerhed växte upp i småländska Uråsa och bor sedan femton år i Stockholm. Han har arbetat som universitetslärare, utredare och redaktör. Korparna är hans skönlitterära debut. 

Läs Maria Schottenius recension av Korparna i DN, klicka här.
Svante Weyler
Weyler Förlag grundades 2007 och inledde sin verksamhet i november samma år med utgivningen av nobelpristagaren Imre Kertész självbiografi Dossier K. Förlaget ger ut svensk och utländsk skönlitteratur, svensk och utländsk sakprosa.

Förläggaren Svante Weyler var i mer än tio år förläggare och förlagschef för Norstedts Förlag. Dessförinnan var han verksam som kritiker och journalist, bland annat på Sveriges Radio. Han är också verksam som kulturskribent, bland annat i Expressen och Sydsvenska Dagbladet, och medverkar i SR:s Godmorgon, Världen med krönikor. Han gav 2006 ut boken Ett hus i Ngouedi (Atlas), en essä om den afrikanska utvecklingen.

Weyler förlag ger ut Bannerheds debutroman Korparna och Björn af Kleens båda böcker. Läs Svante Weylers blogg genom att klicka här.
Det blev en fantastisk kväll med ett 50-tal åhörare som hade många frågor till panelen. Svante Weyler var programledare under kvällen och förde ett samtal mellan med de båda författarna.
Lennart Bergström
Bokhandlarn