Bokens Afton blev en spänningsafton 6 oktober

Arne Dahl
Marie Hermanson
Jonas Moström

En trio författare efter avslutad Bokens Afton

Arne Dahl, Jonas Moström och Marie Hermanson  var författarna på Bokens Afton den 6 oktober.

Arne Dahl är en pseudonym som Jan Arnald ibland skriver under. Jan Arnald är född 1963 och bosatt i Stockholm. Som Arne Dahl debuterade han 1998 med Ont blod och 1990 debuterade han under eget namn med romanen Chiosmassakern. Han disputerade på avhandlingen Genrernas tyranni om Artur Lundkvist 1995.

Arne Dahl har rönt stora framgångar utomlands, hans böcker finns översatta till danska, tyska, norska, finska, holländska och italienska. Han har blivit belönad med Palle Rosenkrantz-priset (pris för bästa deckare på danska) för sin roman Europa blues. I Sverige har han en stor läskrets och har av kritikerna höjts till skyarna, många har beskrivit honom som den bästa kriminalförfattaren i Sverige idag. Arne Dahls senaste bok Viskleken utkom under sommaren 2011.

Förutom författandet och den akademiska banan är han verksam som litteratur- och teaterkritiker (i bland annat Göteborgs-Posten). Dessutom är Jan Arnald redaktör för de två kulturtidskrifterna Aiolos och Svenska Akademins Artes.

Arne Dahl berättade att fem av hans böcker nu har filmats för visning i Sveriges Television med start söndag den 11 december i år. Varje bok blir två 90-minuters avsnitt. Det ska bli intressant att se hur mycket manusförfattarna lyckats bevara av böckernas kvalitéer.

Se Arne Dahls hemsida genom att klicka här.

Marie Hermanson växte upp i Sävedalen, strax öster om Göteborg, tillsammans med sina tre syskon och föräldrarna som var lärare.

Hon gick på Journalisthögskolan i Göteborg och studerade sociologi och litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Efter avslutad journalistutbildning arbetade hon som dagspressjournalist på olika tidningar.

1986 debuterade hon på Albert Bonniers förlag med Det finns ett hål i verkligheten, en samling berättelser inspirerade av sagor och myter. Den Augustnominerade romanen Värddjuret (1995) blev hennes genombrott och med Musselstranden (1998) nådde hon en stor läsekrets. Hennes böcker har sålts till fjorton länder.

Marie Hermanson nya bok Himmelsdalen (2011) är lika spännande som en thriller, och samtidigt en kritisk och tankeväckande skildring av sjukt och friskt i vårt samhälle.

Marie Hermansons hemsida kan du se genom att klicka här.

Jonas Moström är uppvuxen i Bräcke, Jämtland. Han bor sedan några år med sin familj i Stockholm där han arbetar som husläkare på en vårdcentral. Den första romanen, Dödens pendel, utspelar sig till stora delar på sjukhuset i Sundsvall, där han gjorde sin AT-tjänstgöring i två år innan han fick sin läkarlegitimation.

Att han valde sjukhusmiljön som utgångspunkt för sina berättelse var självklart, säger Jonas. Ingenstans är den sköra tråden mellan liv och död så påtaglig som där. Dramatiska och rörande människoöden utspelar sig varje dag inom sjukhusets väggar. Dessutom finns där en ständig ström av olika människor i de till synes ändlösa korridorerna.

När han blev pappaledig en sommar tog han sig i kragen och sjösätte en dröm att skriva en roman. Jonas köpte en bärbar dator och varje dag på sin dotters sovpass så fällde han upp locket och skrev. Blöjor, odiskade vällingflaskor och smutstvätt fick vänta. Nu några år senare och efter sex böcker har skrivandet blivit ett behov för Jonas. Planen är att skriva tio böcker i sviten med kommissarie Axberg som huvudperson. Hans senaste bok Evig Eld utkom i maj 2011 i samband med ett releaseparty hos oss på Bokia i Sundsvall.

Jonas Moströms hemsida kan du se genom att klicka här.

Hans tidsplan för den sjunde boken, som utspelas under en vinter då Sundsvalls Sjukhus är fullkomligt isolerad och insnöat under tre dagar, ser ut att hålla för publicering i maj 2012.

Det blev en riktigt trevlig Bokens Afton.

Lennart Bergström
Bokhandlarn