Mark Levengood hos 20 okt

Bokia Sundsvall

Maria och Mark

Mark Levengood, född på en militärbas i North Carolina i USA, är en finlandssvensk journalist, författare och programledare. Han är uppvuxen i Helsingfors i Finland, men är sedan 1980-talet verksam och bosatt i Sverige.

Mark småpratade en halvtimma med ett 30-tal åhörare

Mark Levengood utbildade sig vid Dramatiska institutet i Stockholm och var under flera år programledare och underhållare på Sveriges Radio och Sveriges Television. Åren 1995–1999 var han biträdande programchef på SVT. Han har varit programledare för ”Mark och hans vänner” 1992, ”Ah! sa Mark!” 1994, Melodifestivalen 2003 och 2005, Vi i femman samt Det kungliga bröllopet 2010. Den 1 april 2008 blev Levengood utsedd till UNICEF-ambassadör. Fem gånger har Levengood varit Sommarvärd i Sveriges Radio, 1993, 1996, 1999, 2007 och 2011.

2006 gav han ut Sucka mitt hjärta men brist dock ej, 2008 kom Hjärtat får inga rynkor och 2010 kom boken Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig. Nu hösten 2011 har kommit en samlingsbox med alla dessa tre böcker i en presentförpackning.

I hans senaste bok Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig, resonerar Mark kring ensamhet och samhörighet, hur vi som människor kan hitta fram till varandra bakom möbler eller andra hinder.

Ett avsnitt ur boken: 

  • ”Marks mormor tyckte inte om erotik. Hon krävde av morfar att lampan skulle vara släckt. Och sen sprang hon och gömde sig. Gud så Marks morfar svor, där han jagade henne i mörkret. Trots att han varit med i båda världskrigen svor han på att en ryss i en vallgrav inte är något mot en mormor bakom en chiffonjé.”

Vi träffar vänner från förr, Marks mamma som sitter på bröllop och snyftar ”Inget är som första
gången man gifter sig”, gamla Fröken i skolan som förtvivlat håller planschen med ”Jesus går på vatten” som värn mot den Nya Tiden, och storebror som aldrig kunnat förlåta att han fick lillebror Mark istället för en kanin. Men möt även taxichauffören som slickar på kontokorten, argsinta nunnor i Calcutta, stjärnögda gynekologer och släktens enda vita får, kusin Stefan. Alla ingår de i den värld som är Marks.

Lennart Bergström
Bokhandlarn