Mats-Eric Nilsson – ”Hemlige kocken” 18 okt

Mats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som efter 30 år i dagspressen slog igenom som fackboksförfattare. Hans böcker Den hemlige kocken och Äkta vara, som båda handlar om fusket i matbranschen, har sammanlagt sålts i mer än 360 000 exemplar. Böckerna har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter.

I augusti 2010 kom nästa bok: Döden i grytan, skriven tillsammans med journalistkollegan Henrik Ennart. Här tas matdebatten ett steg vidare: Hur blev vi rädda för riktig mat? Hantering av färskvaror betraktas numera som ett högriskprojekt, medan processade och oaptitliga matprodukter uppfyller samtliga myndighetskrav.

Den allra senaste boken är Smakernas återkomst och har undertiteln: ”När maten följer årstiderna”. Här handlar det betydligt mindre om tillsatser och desto mer om riktiga råvaror. Varför jagar vi tomater och jordgubbar mitt i vintern istället för använda de ingredienser som för tillfället är som bäst?

Fotografen Lena Granefelt följde under ett år Mats-Eric och hustrun Anna Karin hemma i köket. Resultatet blev den annorlunda kokboken Smakernas återkomst.

Här är det själva råvarorna som står i centrum. Förutom inspiration till sköna måltider får läsaren rader av nya kunskaper om grönsaker, frukter, bär, kött och fisk. Hur man gjorde förr – och vad vi kan göra idag!

Glöm vinterns bleka tomater, smaklösa gurka, långväga jordgubbar och slokande sparris, laga istället mat utifrån den rådande årstiden, är bokens enkla budskap.

Tanken är helt enkelt att utgå från det som är bäst just nu. Och varje säsong har faktiskt sina dolda delikatesser, som kan ge en välbehövlig variation i matlagningen.

Smakernas återkomst innehåller även flera nya avslöjanden om våra moderna livsmedel. Om hur det gick till när frukter och grönsaker tappade sin smak. Eller hur konsumenten vilseleds när det gäller råvarornas kvalitet.

Mats-Eric är matkrönikör i Svenska Dagbladet och en flitigt anlitad föreläsare i Sverige, Norge och Finland. I oktober 2009 tilldelades han Nationalencyklopedins kunskapspris som en av landets främsta kunskapsspridare.

Mats-Eric Nilsson besökte oss på Bokia Sundsvall tisdag 18 okt och pratade med många intresserade Sundsvallsbor. TV4 gjorde en intervju som sändes nu på onsdagmorgon.

Lennart Bergström
Bokhandlarn