Pija Lindenbaum hos Bokia Sundsvall den 23 nov

Pija Lindenbaums bilderböcker är inte bara uppskattade bland barn, utan även älskade av många vuxna. En som sätter ord på vad det antagligen handlar om är Dagens Nyheters Björn Wiman:
I själva verket säger barnkulturen ibland mer om vuxenvärlden än den själv vill veta. Ett av de finaste exemplen jag vet är Pija Lindenbaums bilderböcker om små knattar i olika skepnader, vilka från sin utsiktspunkt i knähöjd säger mer om det omgivande samhället än aldrig så många översiktsrapporter från opinionsinstitut och politiska tankesmedjor.

Det finns nästan ingen i svensk litteratur som har en bättre blick för dagens urbana vuxenhet än Pija Lindenbaum. I hennes bilder finns överallt subtila ledtrådar till karaktärernas liv, in till färgen på nagellacket. I den nya boken, ”Gittan gömmer bort sej”, förstår man till exempel att barnflickan Puma sannolikt anställts av ett par karriärinriktade föräldrar som inte velat vänta på dagisplats utan lämnat sina tvillingar i krypåldern åt någon som hellre lyssnar på Spotify än passar spädbarn, och att även Gittans kompis Hjördis kanske vore betjänt av en mer handfast barnomsorg.

Mitt i prick! Läs gärna hela Björn Wimans krönika här!

Pija har dessutom medverkat i SR P4 Extra med Erik Blix i tisdags (lyssna här) och är med i SVT1 Sverige kl. 19 lördag 29 okt. Missa inte. I morgon invigs även en utställning med Pijas fina illustrationer på Sundsvalls museum.

Den 23 november kl 11.45-12.45 finns hon hos oss i bokhandeln.

Lennart Bergström
Bokhandlarn
Share: