Bokens Afton 8 dec: 2 x Bo

Bo Holmström, legendarisk journalist (född 1938) som jobbat både på Sveriges Television och TV4. Var med när tv-mediet föddes och har under hela sin karriär varit på plats ”när det hände”.

2007 fick Bo Holmström Stora journalispriset, ”för att han i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa”.

Bo Holmström satt i planet som förde ayatolla Khomeini från Paris till Teheran 1979, han rapporterade från diktaturerna i Sydeuropa på 70-talet och följde utvecklingen i Mellanöstern under 80-talet. Han var på plats under Norrmalmstorgsdramat och gisslandramat vid Västtyska ambassaden, och han har seglat med Thor Heyerdahl.

Nu har Bo Holmström kommit med sin självbiografi, Lägg ut!, där han berättar han om något av allt det som hände under en mer än femtioårig journalistkarriär. Det blir en spännande kväll.

Bo Holmströms berömda reportage från ambassaddramat finns att se i detta klipp från SvT, klicka här.

Bo Hagström, är programledare och författare. Han har lett olika matprogram i TV, bland annat Solens mat, och också skrivit böckerna Solens mat och Solens smak. 

Hagström lämnade sin barndomsstad Simrishamn för att börja som journalist. Efter ett år på Nordvästra Skånes Tidningar, följde tio år på Aftonbladets redaktion i Malmö under 1970-talet.

Hagström flyttade södra Spanien där han drev en krog och sände svenska nyheter i en radiokanal på Costa del Sol. Efter tio år i Spanien återvände han till Sverige, och fick jobb på Sveriges Television. Han producerade bland annat Gomorron Sverige och Sköna söndag. Bo Hagström tilldelades Rausingpriset 2011 för sina matprogram och kokböcker med fokus på matkulturen i Italien.

Nu kommer Bo Hagström med en ny bok Viva la pasta! – en bibeln för alla som älskar pasta – tar Bo Hagström med oss till pastaköken Italien runt. För även om pastan är Italiens odiskutabla nationalrätt så finns det en enorm variationsrikedom bland recepten. Nästan varenda by har sin egen pastasort, förankrad i lokala traditioner.

Boken inleds med en pastaskola, (som han kommer att ha även för oss på Bokens Afton) i vilken Bo Hagström delar med sig av kunskapen han fått genom alla besök i värdshus på den italienska landsbygden. Lär dig hur de olika pastasorterna kommer bäst till sin rätt, hur du vet att pastan är perfekt al dente och hur du lyckas med hemgjord pasta.

Sedan bär det av på en pastaresa från norr till söder, som resulterar i recept med bovetepasta som den lagas i Alperna, spaghetti med kantarellsås från bergsbyarna i centrala Italien och Sophia Lorens napolitanska älsklingsrätt, pasta i citronsås. Recepten varvas med gastronomisk historik och anekdoter. Visste du till exempel att pastasorten mafalde var ett försök att efterlikna prinsessan Mafaldas krusiga hår?

Bo Hagström och Bo Holmström var gäster på Bokens Afton den 8 december, som inledning på Bokia Julfestival. En fantastisk kväll.

Lennart Bergström
Bokhandlarn