Jonas Moström på Bokia Julfestival 10 december

I våras fick vi äran att stå värd för Sverigesläppet av Jonas Moströms sjätte och senaste kriminalroman ”Evig Eld”. Det var då ett år sedan sist, då med ”Mirakelmannen”.

Det har hittills blivit sex böcker i en planerad serie av tio, med Sundsvall som miljö och med huvudpersonen poliskommissarien Johan Axberg.

Jonas arbetar halvtid som läkare på en vårdcentral på Kungsholmen i Stockholm och resten ägnar han sig åt skrivande. Han har fru och två barn 6 och 10 år.

Han berättar att han är mycket strukturerad i sitt skrivande. Först skriver han ett ramverk, ett synopsis med ett 50-tal kapitel. Som i ala deckare så är förloppet ett våldsbrott i början, utredning och trådutvikningar i mitten och en upplösning. Den här gången har Jonas i mittenpartiet kopplat samman intrigen med branden 1888. Han säger att svårigheten ligger i att variera just detta deckarformat. I mirakelmannen kom alternativmedicin och den här gången är det historiska återblickar. När synopsis är färdigt börjar jobbet att skriva och brodera, ett jobb som tar upp mot ett år. Sedan börjar jobbet att stryka ned texten, att kolla att miljöer blir korrekta, att polisens arbete stämmer någorlunda med verkligheten. Till sin hjälp har han t ex Nils-Johan Tjärnlund som kan sitt Sundsvall och kontakter inom polisen i Sundsvall.

Han skriver redan på sin sjunde kriminalroman, som fått arbetsnamnet ”Stryparen”, som utspelas under den värsta snöstormen som drabbat Sundsvall. Någon som kommer ihåg de två senaste årens vintrar?

Möt Jonas på Bokia Julfestival den 10 dec kl 14-15.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Share: