Rikard Wolff: Succé på Bokens Afton 10 nov

Rikard Wolff var gäst på Bokens Afton den 10 november. Det blev en magisk afton där 120 åhörare kunde höra Rikard berätta sitt livs historia med stort engagemang och inlevelse, till tonerna av sina favoriter Edith Piaf, Maria Callas och Barbara. Givetvis fick vi höra ett par av de låtar som finns på den CD som ingår i boken Rikitikitave.

I juni 2011 erhöll Rikard Wolff medaljen Litteris et Artibus för ”framstående konstnärliga insatser som skådespelare” ur konung Carl XVI Gustafs hand.

Rikard Wolff debuterar nu i höst med en självbiografisk berättelse Rikitikitavi om nu och då, om platser, händelser och möten som varit avgörande i livet. Från uppväxten i Gubbängens radhuslängor, över tonåren i Karlstad och livet på teaterskolan i Skara. Från de omvälvande åren i åttiotalets Stockholm till idag. Här möter vi familjen Wolff, vänner, kollegor och kärlekar och inte minst Rikard Wolff själv – sidor som vi inte tidigare har sett, berättelser som vi inte tidigare har hört.

Rikard Wolff är en av våra mest folkkära artister. Han har gett ut nio album med både egna texter och tolkningar av andra, bland annat av favoriter som Édith Piaf. Som skådespelare debuterade han under åttiotalet på Teater Galeasen och Unga Klara, och har sedan dess setts såväl på film och tv som på scen i en rad uppmärksammade och hyllade produktioner. Han var aktuell hösten 2010 med Änglagård – tredje gången gillt och på Stockholms stadsteater gör han under 2010/11 den för honom specialskrivna föreställningen Maria Callas – obesvarat liv.

Boken är illustrerad med foton samt innehåller en CD med elva nyinspelade låtar.

Bladen brinner”, skriver Johan Hilton i Expressen den 8 oktober. Läs recensionen här.

Monica Gullman har läst boken. Hon skriver:
”Det är en ynnest att ha fått läsa Rikard Wolffs memoarer.

Rikard Wolff berättar om hela sitt liv, från barn till idag, med ett språk som man bara kan förundras över. Det är hans egna ord från början till slut. Samtidigt som jag läser boken lyssnar jag på cd-skivan som medföljer. Detta sammantaget gör att man blir ännu mer berörd, hans ord i boken och hans röst på cd-skivan gör att man bara ryser.

Han berättar om sitt judiska ursprung, sin pappa som var melankolisk och höll på att arbeta ihjäl sig, sin mamma som var hemmafru men vantrivdes med det. Hon ville ut i arbetslivet, vilket hon också lyckades med så småningom. Rikard var ofta sjuk som barn, han skolvägrade, fick gå hos en psykolog och alla i familjen oroade sig över honom.

Han berättar om sina tonår, då han mådde som bäst när han fick stå på scenen. Han har lyssnat på och beundrat Edith Piaf ända sedan han var barn och hennes röst har också följt honom hela livet.

Hans kärlekshistorier har varit dramatiska, bråkiga, passionerade men kortvariga.

Rikard berättar om sitt stora genombrott i filmen Änglagård, 1992.

Ska man läsa en memoarbok i år, ska man läsa Rikitikitavi. Den är oerhört fängslande.”

Se även Rikard Wolffs hemsida, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn