Bantning – var kommer det ordet från?

William Banting, 1796-1878

William Banting, (1796-1878), var en begravningsentreprenör känd för att ha gått ner kraftigt i vikt efter att ha lagt om sin diet till kolhydratfattig kost. Banting hade genom åren dragit på sig en kraftig övervikt, som lett till problem med leder i knän och problem med att gå på toaletten. Han hade frågat flera olika läkare om råd utan någon framgång. Då han blev så fet att han fick problem med hörseln (fett tryckte mot innerörat) gick han till läkaren William Harvey, som föreslog en drastisk kostförändring.

Harvey ordinerade en diet bestående av ganska stora mängder proteinrik föda, såsom kött och fisk. Han förbjöd helt de flesta kolhydratrika matvaror, som öl, stärkelserik föda (ex potatis), bröd, mjölk och socker. Till sin stora förvåning tappade Banting snabbt åtskilliga kilo. 1863 meddelade han allmänheten om sina framsteg i skriften Letter on Corpulence Addressed to the Public, där han beskrev hur han under loppet av ett år (från augusti 1862 till augusti 1863) lyckades gå ner i vikt från 92 till 71 kg.

Hans skrift blev så populär att ordet bant kom att användas som verb, till exempel i uttryck som Do you bant?. Det användes första gången i en tidningsartikel i The Times den 13 augusti 1864. I engelsktalande länder lever ordet inte längre kvar i vardagligt språk, medan orden ”bantning” och ”att banta” har blivit etablerade begrepp på svenska.

William Banting provade på det som på senare tid kommit att kallas LCHF-kost. Banting inspirerade även den amerikanske läkaren Robert Atkins till en forskning, som gav slutsatsen att ”carbohydrate is the bad guy”, dvs kolhydrater är ofta orsaken till övervikt. Atkins-dieten är även den en väl spridd metod för att komma till rätta med övervikt. Atkins kom att skriva ett antal böcker inom området.

I Sverige har debatten varit omfattande kring LCHF-kost. Dr Annika Dahlqvist är en ledande talesperson för LCHF-kosten.

Dr Annika Dahlqvist säger om LCHF:

”Det finns många överviktiga personer och nästan alla har många gånger försökt banta med den rekommenderade fettsnåla dieten utan att lyckas. Överviktiga personer borde prova att gå ner i vikt med kolhydratsnål kost. Om man äter lagom mängd fett, protein och grönsaker, blir det få kalorier och man går
ner i vikt utan att känna hunger. Fettförbränning ger energi till musklerna och även hjärnan kan använda fettförbränningsprodukter, ketoner, som energi. 

Kolhydratsnål kost höjer inte blodsockret. Man slipper det insulinpåslag som blir vid högt blodsocker. Insulinet sänker nämligen blodsockret snabbt och då känner man sig fort hungrig igen efter måltiden. Insulinet ger också effekten att lagra in fett och blockera fettförbränning. Insulinet omvandlar överskott av kolhydrater till fett. 


Förhöjt blodsocker och insulin är också inflammationsframkallande, vilket bidrar till många av våra vanligaste sjukdomar: hjärtkärlsjukdom, cancer, reumatism, inflammationer i magtarmkanalen m.m.

Kroppen klarar av att tillverka det blodsocker den behöver av protein och fett i födan. Man får ett stabilt lagom blodsocker i stället för de blodsockersvängningar som blir av kolhydrater. 

Kolhydratsnål kost är perfekt för diabetiker, eftersom blodsockret inte höjs nämnvärt efter en kolhydratsnål måltid. Om du har diabetesmedicin måste du göra en gradvis kostomläggning och ha kontroll på blodsockret. Du bör sänka ditt intag av insulinmedicin innan du börjar äta kolhydratsnålt för att undvika lågt blodsocker, hypoglykemi. Det rekommenderas att du gör det i samråd med din diabetessköterska.” 
Annika Dahlqvist har skrivit många böcker. Efter de populära böckerna Doktor Dahlqvists blogg och Doktor Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll kom kokboken, Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok, fylld med läckra och lättlagade recept. Recepten är gjorda på naturliga råvaror som är lätta att hitta i din vanliga butik! Airam, alias Maria Höglund, har själv levt efter LCHF-konceptet i flera år. Maria är sjuksköterska med ett förflutet som kock. Maria lagar god LCHF-mat till sin familj varenda dag.
Annika Dahlqvists senaste böcker är LCHF snabbt och enkelt samt LCHF  för seniorer.LCHF snabbt och enkelt

I den här boken hittar du enkla och läckra recept på mat som gör att du mår så bra som du bara kan

I den här boken delar dr Annika Dahlqvist med sig av sina helt nya och inspirerande favoritrecept. Lättlagat, modernt och okonstlat med råvaror som du hittar i din vanliga affär.
LCHF för seniorer

Gammaldags husmanskost som gör dig gott. Den här boken innehåller lättlagade recept för dig som vill ha ordentlig mat med mycket näring, som gör dig gott och ser till att du mår så bra som möjligt

Här kan du läsa mer om Dr Dahlqvists övriga böcker, klicka här.


Andra aktuella LCHF böcker
Katrin Zytomierska: Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt
En bok som fått ett mycket bra mottagande är Katrin Zytomierskas bok Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt. Det är dels en bok om Katrins personliga resa, där hon gick ner 35 kilo med hjälp av LCHF, dels en praktisk bok om bantning med enkla recept och smarta veckoscheman, som läsaren kan följa för att själv gå ner i vikt och bli smalare.

Katrin, 160 centimeter lång, vägde plötsligt 89 kilo efter att ha fött sin son. Under graviditeten hade hon ”svullat” i sig allt möjligt och trodde någonstans att allt detta bara skulle ”rinna av” henne, som hon hört att det gjort för så många andra kvinnor. Fast på Katrin stannade kilona kvar och det var då hon hittade lösningen i form av sin egen variant av LCHF. 

Katrins inspirerande historia tillsammans med hennes personliga recept och träningstips blir till ett realistiskt sätt att gå ner i vikt på. Boken är välkommen läsning för alla dem som genom åren tjatat på Katrin att skriva om just det här. Med en mångårig tio-i-topp-blogg och runt 300 000 trogna läsare per vecka är det många som har väntat.

Katrin Zytomierska, känd medieprofil, är radiopratare i Mix Megapol, har varit programledare för Idol, skriver regelbundet tidningskrönikor och är även ständigt aktuell som färgstark debattör och en av Sveriges mest lästa bloggare.

Tre andra böcker
Här är tre andra starka och erfarna namn inom LCHF och tre sinsemellan ganska olika böcker med helt olika målgrupper.

Till tjejer som gillar grönt:
Klara Desser – Näringsrik & Naturlig LCHF

Till den som vill förstå psykogin bakom viktproblem:
Cathrine Schück & Maria Helander – Aldrig mera banta! LCHF och KBT

Till män som gillar att äta rejäl mat:
Sten Sture Skaldeman – LCHF-kokboken : Ät dig ner i vikt

Lennart Bergström
Bokhandlarn