Att leta litteratur som utgått

Böcker har blivit mer och mer en färskvara. Romaner, deckare, memoarer och biografier har oftast bara ett par års livslängd. Fackböcker har dock en längre livstid, beroende på vilket fackområde det handlar om.

Säsongerna är jätteviktiga för böcker och att författarna syns och hörs i olika media är väldigt avgörande för hur en bok säljer. Förlagen har i regel en medieplan som är noga planerad där tevekanalernas soffor och radioprogrammens bokprogram ingår.

I vissa fall säljer en bok väldigt mycket under några få veckor. Ett bra exempel på det är Zlatans biografi som sålde 500 000 ex under sex veckor. När försäljningen gått ned kommer en pocketupplaga. Det brukar ta 6 månader. Efter ett par år försvinner även pocketboken.

Många kunder frågar efter böcker som utkom för några år sedan. Vi ser då ofta i våra datasystem att den efterfrågade boken har utgått och finns inte längre att beställa från förlaget.

Men läget är inte hopplöst. De flesta böcker finns att få tag på i begagnat skick och ofta till bra skick och överkomliga priser. Det brukar gå ganska fort att få hem den också. Vi har specialiserat oss på att hitta dessa utgångna böcker med hjälp av vårt omfattande nätverk med andra boklådor, antikvariat och bibliotek.

Det gäller givetvis inte bara böcker utgivna i Sverige. Vi har goda kontakter i hela världen som hjälper oss att hitta den eftersökta boken. Ett bra exempel är den mycket speciella bok som gavs ut av en amerikansk författare, (med kontoret på fickan), som var mycket svår att få tag på eftersom han hade varken mejl eller fax. Han vill dessutom inte skicka böcker utanför USA. Då fick vi använda oss av en förmedlingskontakt vi har i USA som utgör mellanhand. Boken kunde levereras till en lycklig kund.

Vi söker även alla andra typer av trycksaker, det kan vara rapporter, akademiska avhandlingar, medicinsk och teknisk facklitteratur, etc.

Vi har även egna logistiklösningar för snabb transport från såväl USA som Europa. 

Lenart Bergström
Bokhandlarn

Share: