Felicia Feldt: Felicia försvann

Foto Dag Hansson, SvD

En sak ska du ha klart för dig. Att här vill jag inte se några sura miner. Jag vill se en glad flicka. Har du förstått?
Och visst, jag förstår.

Jag har fått en hårt åtstramande fläta av mamma och en tillrättavisning. Men i hemlighet har hon fått något tillbaka. Och det vet hon inte om.

Felicia är nummer tre, sen blev de nio, fast en bror dog. Ändå en flock. Papporna blev fyra. Men bara en mamma. Världens bästa mamma? Expert på barnuppfostran i alla fall, om hon får säga det själv. Och Felicia försvann, men ingen kunde säga hur.

En skildring av en barndom och de spår den har satt i den vuxna kvinnan.

SvD har intervjuat Felicia Feldt:
Först var hon mest rädd. För sin mammas humör och drickande. Nu har Felicia Feldt, dotter till Anna Wahlgren, skrivit en bok om hur det var att växa upp med Supermamman, experten på barnuppfostran. Det är en berättelse om rätten att vägra försonas.

I dag är Felicia Feldt 44 år och har fyra barn, från tre olika relationer. Men hon har också en ny kärlek, står stadig efter att ha kommit ur den depression som blev en viktig del av skrivprocessen: Att inte känna att något finns. Att det inte längre har några nyanser. Inget sker. Inget är. Och då spelar det ju egentligen ingen roll.

Länkar till media:

Läs hela intervjun i Svenska Dagbladet, genom att klicka här.
Läs även en intervju i SydSvenskan, klicka här.
Hör en intervju i SR P1, måndag 2011-01-09, klicka här.

Läs även ett utdrag ur boken:

Mammas femte man Stellan fyller år. Och eftersom han är så förtjust i sprit så går hela dagens tema i sprit. Födelsedagstårtan på morgonen är spritindränkt. Juicen är spetsad med vodka, kaffet har blivit kask och middagsfilén är flamberad.

Till och med efterrätten brinner upp i spritångor. Vi barn tycker nog att det är lite komiskt när han nu ligger plakat på den stora dubbelsängen med utsikt över Birger Jarlsgatan.

Jag är femton år.

Vi sitter omkring honom, samlade. Kvällen är ännu tidig och vi fnittrar åt alla saker Stellan brukar göra när han är full. Han gör till exempel den där gesten, den som Elvis brukar göra när han sjunger. När Love me tender dånar ut över vardagsrummet hänger Stellan med huvudet vid köksbordet, nynnar och håller upp handen precis på samma sätt som Elvis.


Felicia Feldt är gäst hos Skavlan på fredag kväll. SvT 1, kl. 21.00.

Felicia Feldt är gäst på Bokens Afton hos oss, onsdag 1 februari, kl 18.30, i samtal med sin förläggare Svante Weyler. Biljetter finns i kassan.

Lennart Bergström
Bokhandlarn
Share: