Lars Kepler gäster på Boken Afton den 18 januari


Lars Kepler är en pseudonym, som används av Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril. Keplers första verk, deckaren Hypnotisören har sålts till 34 olika länder och i september 2009 nådde den försäljningslistornas första plats i Sverige. Den andra kriminalromanen ”Paganini-kontraktet” i serien om kommissarie Joona Linna nådde exakt ett år efter debuten även den försäljningstoppens första plats.

Det spekulerades mycket om vem som låg bakom pseudonymen Lars Kepler. Brittisk media pekade först ut Henning Mankell som personen bakom pseudonymen, men detta förnekades snabbt av både Mankell själv och Bonniers som publicerar Lars Keplers böcker. I augusti 2009 avslöjade Aftonbladet att makarna Ahndoril stod bakom pseudonymen, vilket bekräftades av parets förlag genom ett pressmeddelande. Att just dessa två så att säga uppfunnit en tredje författare är naturligt, då de båda redan tidigare experimenterat med och uttalat sig om gränslandet mellan fiktion och verklighet och leken med författarsubjekt. Mest känt är hur Alexander Ahndoril Ahndoril gjorde en påhittad men möjlig berättelse om regissören Ingmar Bergmans liv till sin roman ’’Regissören’’. Även Alexandra har ägnat sig åt denna problematik. I en artikel i tidskriften Hjärnstorm om den portugisiske författaren Fernando Pessoa skriver hon om dennes sätt att arbeta med så kallade heteronymer, ett slags pseudonymer som fungerar som självständiga personer. Hon ger där sin syn på varför en författare kan välja ett sådant grepp: ”Han har skapat möjligheten att skriva något som kanske inte är sant, men åtminstone inte är falskt. För om både författare och känsla är textprodukter, förstörs inte ledet mellan språk och upplevelse.” För makarna Ahndoril var pseudonymen en metod att kunna skriva tillsammans utan begränsningar, medan hemlighetsmakeriet handlade om en önskan att låta Lars Kepler stå på egna ben, att hans böcker skulle bedömas utan förutfattade meningar. De ville bara skriva så spännande som möjligt utan att hamna i något fack på förhand.

I och med att Eldvittnet kom ut i novermber hamnade den på första plats på decembers bäst-säljarlista så har Lars Kepler varit etta tre år i rad med de tre första böckerna.

I hela världen tar polisen hjälp av andliga medier vid svåra utredningar. De gör det regelbundet trots att det inte finns något enda dokumenterat fall där ett medium bidragit till en lösning. Flora Hansen kallar sig för spiritistiskt medium och har i många år försörjt sig på att låtsas att hon kan tala med de döda. En kväll i augusti läser hon på löpsedlarna om ett fruktansvärt mord som skett på en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Flora Hansen bestämmer sig för att ringa polisen och hävda att hon har kommit i kontakt med den dödas ande. Den tekniska undersökningen pekar entydigt på att mördaren är en av de intagna, en snäll och tystlåten flicka som rymde från anstalten samma natt som mordet skedde. När Joona Linna börjar undersöka hennes förflutna visar det sig att hon inte alltid varit så snäll. Joona har redan stannat längre på denna brottsplats än vad någon annan kommissarie skulle göra. Ändå är han inte färdig, han tänker att han måste se ytterligare någonting för att bli utsläppt från detta fruktansvärda rum, han måste hitta en detalj som kan leda vidare, som kan föra tråden som en nål. Han ser på flickan i sängen. En svag värme utstrålar fortfarande från den nakna huden. Hennes händer ligger över ansiktet, som om hon lekte kurragömma. Han lutar sig försiktigt över henne och upptäcker att någonting har fastnat under hennes vänstra pekfingernagel. Det ser ut som ett djuprött sandkorn, en flisa av en rubin. Han blinkar och försöker skärpa blicken. Det är svårt att koncentrera sig på detta lilla röda korn i ett rum nerstänkt av blod, men han ger sig inte, han lutar sig bara närmare, känner den söta doften från henne och förstår plötsligt vad det är han ser under nageln. Jakten på förövaren tar gång på gång våldsamma och oväntade vändingar. Varje svar tycks bara leda till nya gåtor, och det som nyss var enkelt är plötsligt labyrintiskt. Men trots att utredningen hamnar i en återvändsgränd ignorerar polisen Flora Hansens telefonsamtal. Först begär hon pengar för sina upplysningar, men sedan ber hon dem bara att lyssna, allt mer desperat. 

Läs en artikel i DN om Lars Kepler, Alexander och Alexandra Andhoril, Klicka här.

Lyssna på Lars Kepler som gäst hos Lotta Bromé i Sveriges Radio, klicka här.
Se några bilder från en intervju som Norska Televisionen gjorde 2012-01-13, se här.

Hypnotisören, den första boken, ska bli film med Lasse Hallström som regissör. Tobias Zilliacus, som är svenskfinsk skådespelare spelar kriminalkommissarien Joona Linna. Mikael Persbrandt spelar hypnotisören och Lena Olin hans maka. Premiär för filmen kanske till julen 2012.

Tack Alexandra och Alexander Ahndoril för en intressant kväll. Vi önskar lycka till med den fjärde boken som vi ser fram mot att få läsa i slutet av året.

Lennart Bergström
Bokhandlarn