Sjöwall & Wahlöö kommer i nytryck i höst.

Nyhet
I höst släpper Piratförlaget hela 
Sjöwall & Wahlöö serien igen i vackra, påkostade band och med förord skrivna av nordiska deckarförfattare, som tidigare publicerats i utländska upplagor. 

För mig känns det som ett hedersuppdrag att ge ut Sjöwall & Wahlöö, de som är grunden till allt som har med modern kriminallitteratur att göra, säger Ann-Marie Skarp, förlagschef på Piratförlaget.

Fakta
Sjöwall/Wahlöö var ett internationellt känt svenskt författarpar, som författade tio polisromaner i serien Roman om ett brott med förste kriminalassistenten (senare kriminalkommissarien och chefen för riksmordkommissionen) Martin Beck som huvudperson.

Paret bestod av Maj Sjöwall (född 1935) och Per Wahlöö (1926–1975). Deras samtliga romaner har filmatiserats, både i Sverige och utomlands. Maj Sjöwall och Per Wahlöö träffades första gången i början på 1960-talet. Per Wahlöö arbetare på tidningen Folket i Bild. Maj arbetare på tidningen Idun. Sommaren 1962 var första gången de samarbetade. Maj Sjöwall utförde redaktörsarbete på en bok som Per Wahlöö höll på att skriva. De inledde en relation och flyttade i början av 1963 ihop. De fick tillsammans två barn, Tetz och Jens, som båda är aktiva inom filmindustrin.

Serien består av tio böcker

  • Roseanna (1965)
  • Mannen som gick upp i rök (1966)
  • Mannen på balkongen (1967)
  • Den skrattande polisen (1968)
  • Brandbilen som försvann (1969)
  • Polis, polis, potatismos! (1970)
  • Den vedervärdige mannen från Säffle (1971)
  • Det slutna rummet (1972)
  • Polismördaren (1974)
  • Terroristerna (1975)
Share: