Bodil Jönsson gästade Bokens Afton 7 februari

Bodil Jönsson pratade inför en entusiastisk publik som gäst på Bokens Afton den 7 februari.

Hon slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid, som kom 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Bodil Jönsson är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet.

Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet Fråga Lund, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. Bodil utsågs även till Årets Senior 2011. Hon var sommarpratare i Sveriges Radio P1 åren1991, 1992 och 1996 och var också vinterpratare i Vinter i P1 2010.


Nu har Bodil Jönsson kommit med en ny bok, När horisonten flyttar sig.

Det är inget nytt med att bli gammal; det har människor alltid blivit. Förr var det ett fåtal som blev gamla – nu är vi många. Och nu förblir vi rimligt friska under en så stor del av vår ålderdom att pensionärstiden kan utgöra en tredjedel av livet. Dagens 75-åringar har stora likheter med förra generationens 65-åringar och har formats av annorlunda barndomar, ungdomar och medelåldrar. Vi har därför nu andra förutsättningar och förväntningar, materiellt och immateriellt. Samtidigt har varken vi själva eller samhället hunnit ställa om blicken utan står tämligen vilsna inför vart utvecklingen fört oss. I den vilsenheten talar man så mycket om alla problem som hotar vid horisonten. Men vilka är möjligheterna?

På sitt finurliga och kloka sätt vänder och vrider Bodil Jönsson här på alla våra seglivade uppfattningar om åldrandet. Och hon får oss att se pensioneringen som en tid av möjligheter och helt nya utmaningar.

Bodil Jönsson är en typisk representant för en ny, och kanske den enda, samhällsgrupp som har tid. Tid för reflektion och tid för eftertanke. En väldig resurs som ingen räknat med men som har en oanad stor potential. Om vi nu är tillräckligt smarta för att använda oss av den.

Monica Gullman har läst boken:
Eftersom jag själv är 60+ känns det extra intressant att läsa denna bok. 1950 fanns det 0,7 miljoner svenskar i åldern 65 och äldre, nu år 2010 är vi uppe i 1,7 miljoner. Vi lever alltså längre än vad man gjorde tidigare, är friskare och har bättre förutsättningar än någon generation före oss.

Hon skriver att vi vågar ta ut svängarna lite mer, vi har i stort sett tappat rädslan att göra bort oss – och gör vi det så spelar det inte så stor roll, vi har redan varit med om så mycket att vi inte längre är särskilt känsliga för vad omvärlden tycker.

Att leva i nuet är viktigt, vi kan inte älta det som varit och inte oroa oss för hur framtiden ser ut. Man kan förbereda sig med att tänka på att sig själv har man alltid med sig. Personligheten förändras Inte genom pensioneringen och det gör inte dina erfarenheter heller. Troligen har du också kvar dina intressen. Det som förändras är dina möjligheter att få utlopp för dina intressen.

Är man så ung som man känner sig? Det är man tyvärr inte – vi präglas inte bara av hur vi själva känner oss utan också av vår upplevelse av andras syn på oss. Att man ibland glömmer ett namn eller ett ord är inte början på demens, detta är Bodil Jönsson mycket tydlig med, tiden går inte fortare, dygnet har fortfarande 24 timmar som vi kan använda till att göra massor av roliga och intressanta saker. En pensionering har faktiskt stora likheter med att byta jobb – förändringen känns bara lite större.

Det finns massor av goda råd och beskrivningar om hur livet kommer att bli som pensionär. Jag kan verkligen rekommendera den, inte bara till alla 60+ utan alla kan läsa boken som ger upphov till många funderingar om den tredje del av livet som börjar vid 60.


– Monica Gullman, Bokia

Läs Susanne Holmlunds artikel i Sundsvalls Tidning, 2012-02-08, och se fler bilder, klicka här.

Till sist

Vill du ha information om kommande Bokens Afton, andra författaraktiviteter och när biljetter finns att köpa föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.

Lennart Bergström
Bokhandlarn