Joshua Foer: Moonwalk med Einstein

Joshua Foer, en ung journalist, ska skildra de amerikanska minnesmästerskapen, och får till sin förvåning veta att han skulle kunna ställa upp i nästa års mästerskap om han bara tränar ordentligt – och att han faktiskt har en hyfsad vinstchans. Han, som själv brukar glömma det mesta, bestämmer sig för att gräva djupare för att förstå vad som ligger bakom minnesmästarnas enastående prestationer.

I den internationella bästsäljaren Moonwalk med Einstein får vi följa hur Foer under ett år tränar upp sin minnesförmåga och samtidigt försöker förstå vetenskapen om minnet och vår inlärningsförmåga, hur minnet fungerar, dess naturliga begränsningar och gömda potential.

De tekniker han får lära sig är sannerligen inte nya. De härstammar från antikens Grekland och har spelat en stor roll i den mänskliga historien ända fram till vår tid. Med en minnesmästares egna ord: ” … minnesträning handlar inte bara om att kunna visa upp ett kul partytrick utan om att slå vakt om något djupt och ursprungligt mänskligt.”

Och hur gick det för Joshua Foer i tävlingen? I Moonwalk med Einstein får du svaret.

Recensioner

”Underhållande och lärorikt.” – Expressen

”Det är en fängslande populärvetenskaplig skildring av ett ämne som på samma gång tillåts vara supernördigt och brett allmänmänskligt.” – Sydsvenskan

”Själv drar jag slutsatsen att det här nog är bland det bästa jag kommer att läsa i år. Rekommenderas! Allt annat glömt. Punkt.” – Borås Tidning

”Joshua Foer skriver bildat med en humoristisk finish … Hans entusiasm inför minneskonsten är smittande och den underhållande tonen drar läsaren med även över de tyngre partierna … Jag tror att Joshua Foers bok är en av de första i en bredare kulturell trend som uppmärksammar oss på hur minnet håller på att mögla bort i det tysta.” – Arbetarbladet

Lennart Bergström
Bokhandlarn
Share: