Helena von Zweigbergk och Bengt Ohlsson: Bokens Afton 19 mars

Bengt, Helena och Ludde efter Bokens Afton
Helena von Zweibergk, foto SvT

Helena von Zweigbergk är journalist, författare och filmrecensent. Hon bor i Stockholm, är gift med författaren Bengt Ohlsson och har två barn och två bonusbarn. På 90-talet blev hon känd som en av de första i panelen till det populära radio-programmet Spanarna.

Hon inledde sitt skönlitterära författarskap med en deckarserie om den kvinnliga fängelseprästen Ingrid Carlberg. Den första boken i serien, Det Gud inte såg (2001), blev en stor succé och såldes till flera länder.

Med Tusen skärvor tillit (2005) inledde Helena von Zweigbergk ett nytt spår i sitt författarskap. Ett spår som dock återfinns i hela författarskapet, och som har att göra med hennes klara blick på vårt vardagliga liv. Hon intresserar sig för hur vanliga människor kämpar för att hitta en mening i sin tillvaro, och hur relationerna till våra närmaste egentligen ser ut. Tusen skärvor tillit skildrar ett ungt par som hoppas att den passionerade kärleken ska överbrygga deras olikheter. När de får sitt första barn kompliceras förhållandet ytterligare.

Ur Vulkanens mun (2008) fick stor uppmärksamhet hos både kritiker och läsare. Det är en gripande och smärtsamt inkännande berättelse om ett medelålders par som har en kris i sitt äktenskap. De åker med sina två barn på en semesterresa till Sicilien med förhoppningen att de ska kunna hitta tillbaka till varandra och familjen igen. Se en videopresentation av boken här.

En tredje länk till dessa två tidigare relationsdramer är boken Sånt man bara säger (2009). Här handlar det om ett möte mellan en äldre kvinna och en ung tonårspojke som båda vänt livet ryggen.

I augusti 2011 kom så Anna och Mats bor inte här längre, uppföljaren till Ur vulkanens mun:

Kartongerna står färdigpackade i Anna och Mats gamla lägenhet. Skilsmässopapperen är nyss underskrivna. I sex månader får vi följa de första stapplande stegen i deras nya, parallella liv. Hur gör man när man ska börja om på nytt? Om det vet de mindre än de någonsin kunde föreställa sig.

Det har gått tre år sedan Anna och Mats äktenskapskris briserade under en semestervecka på Sicilien. Trots alla försök att lappa ihop äktenskapet har de inte lyckats komma vidare. Nu är skilsmässopapperen underskrivna. De har skaffat sig varsin lägenhet och ordnat så att barnen får bo hos den ena och den andra varannan vecka. Men en sexton år gammal relation med två barn – Sebbe har hunnit bli fjorton och Molly tio – är inget man lättvindigt lämnar bakom sig. Det tar tid att hitta fram till något nytt och eget.

För Anna är det tufft ekonomiskt, och för Mats är det svårt att överhuvudtaget förstå hur han hamnat här. Inte blir det enklare när nya partners dyker upp och blandar sig i. Mats har redan kastat sig in i en ny relation med den unga och målmedvetna Johanna som driver saker snabbare än Mats egentligen klarar av. Anna längtar efter kärlek – hoppas på den stora, enda – men har samtidigt svårt att lämna sin ängsliga roll som formades under åren med Mats.

Barnen är viktigast för både Anna och Mats, men de känner sig handfallna som föräldrar utan varandra. Och barnen både ser och förstår mycket mer än de vuxna inser.

Under sex månader får vi följa Anna och Mats resa mot nya självständiga liv. En skilsmässa som skakar om dem båda i grunden på ett sätt som ingen av dem är beredda på. Och Helena von Zweigbergk skildrar det med en realism som skaver och en djup förståelse för sina karaktärer och deras skilda känslor. Det är starkt och inkännande. En berättelse som inte släpper taget om dig.

Det är extra roligt att Helena von Zweigbergk kommer hit när Riksteatern i samarbete med Scen Sundsvall kommer till Sundsvall den 21 mars med föreställningen Ur vulkanens mun, som bygger på hennes senaste böcker om Mats och Anna. Skådespelare är Anders Hambraeus och Sanna Krepper. Se mer om föreställningen och hur du bokar biljetter till föreställningen, klicka här


Länkar till media
Läs Malin Ullgrens recension av boken i DN, klicka här.
Läs Bella Stenbergs recension i GP, klicka här.

Bengt Ohlsson, uppvuxen och bosatt i Stockholm. Han debuterade 1984 med romanen Dö som en man, sa jag, en berättelse om Ragnar och AF, 17 år gamla och deras upplevelser under ett långt och händelserikt sommarlov. När de börjar plugget igen till hösten är det mycket som har förändrats.

Efter debuten kom en rad romaner, bland annat: Rida på en gris, Jazz är farligt och Solo. Den där lilla stunden av närhet är ett försök att leva sig in i en våldtäktsmans psyke.

År 2000 fick Bengt Ohlsson ett genombrott med den stora romanen Se till mig som liten är – en bred och träffsäker uppväxtskildring i stockholmsmiljö och ett nästan plågsamt övertygande skilsmässodrama. Med Gregorius fick han 2004 års skönlitterära Augustpris.

Han skriver också dramatik och är sedan 1988 välkänd krönikör i DN:s fredagsbilaga På stan.

Med Rekviem för John Cummings, som gavs ut hösten 2011, blev Bengt Ohlsson nominerad till skönlitterära Augustpriset. Juryns motivering var: ”En lågmäld roman där författaren med stor inlevelseförmåga berättar om en människa, som i dödens närhet på gott och ont reflekterar över sitt liv alltmedan han i sjukdomen långsamt förlorar sin manlighet men aldrig sin mänskliga värdighet. Bengt Ohlsson pekar med osviklig slagruta ständigt ut våra gemensamma nämnare. I ”Rekviem för John Cummings” porträtterar han en pensionerad amerikansk punkikon med prostatacancer och slår an en ton som genljuder inte bara i punken utan i människan.”

2004 gick rockgitarristen John Cummings, alias Johnny Ramone, bort i cancer. 2001 hade bandets sångare Jeffrey Hyman (Joey Ramone) också gått bort i cancer, och 2002 hade Douglas Colvin (Dee Dee Ramone) hittats död efter en heroinöverdos. I Rekviem för John Cummings gestaltar Bengt Ohlsson främst Cummings sista år i livet, hans minnen av åren med det legendariska punkbandet, hans konflikter med främst Joey R – inte minst om Linda, som först var Joeys flickvän men sedan blev Johnnys fru – och hans långsamma väg in i döden. Som ett slags matris för denna solbelysta, oväntat vemodiga berättelse, finns Vilhelm Mobergs storartade ”post scriptum” till Utvandrarserien, Din stund på jorden, där en gammal svenskamerikan rekapitulerar sitt liv i Laguna Beach.

Länkar till Media
Läs Martin Aagårds recension i DN, klicka här.
Läs Ingrid P Bosseldals recension i GP, klicka här.


Aftonbladet: ”Romanen är en oerhört skicklig och närmast satanisk gestaltning av en före detta rockhjälte…”

Läs Lasse Hallbergs artikel i ST tisdag 20 mars, klicka här.

Vill du ha information om kommande Bokens Afton, andra författaraktiviteter och datum när biljetter finns att köpa föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.

Lennart Bergström
Bokhandlarn