Mattsson & Roosmark: Dagarna med Kerstin, 14 mars


Åsa Mattsson och Caroline RoosmarkÅsa och Caroline var gäster på Bokens Afton den 14 mars. Det blev en mycket intressant och trevlig kväll med berättelsen om Kerstin Thorvall. Gå nu och se teaterföreställningen Jag är en grön bänk i Paris!

My Holmsten och Ann-Sofie Kylin

Riksteatern i samarbete med Scen Sundsvall kommer till Sundsvall med Jag är en grön bänk i Paris, som är en rolig, rörande, sorglig, uppiggande och inspirerande föreställning om den kvinnliga medelåldern baserad på Kerstin Thorvalls texter. Skådespelare är Ann-Sofie Kylin och My Holmsten. Se mer om föreställningen och hur du bokar biljetter till föreställningen i Sundsvall, klicka härÅsa Mattsson har arbetat trettio år inom svensk press och media, som journalist, författare och debattör i samhällsfrågor, där hon ofta drivit frågor med ett tydligt genusperspektiv. Hon var i många år kontroversiell skribent och krönikör på Aftonbladet, startade sedan bland annat kvinnonättidningen SalongK.se, och arbetar nu till vardags som Senior Editor på Passion for Business, affärstidning för kvinnor. Åsa Mattsson har skrivit två romaner, Solitär (1993) och SalongF (2008).

Caroline Roosmark har uppmärksammats särskilt för sina egensinniga och karaktärsstarka personporträtt av kända artister, skådespelare och författare. Hon är också en av få nutida fotografer som lyft fram äldre kvinnors styrka, stolthet och skönhet, vilket hon bland annat har visat i sin bok Sexualitet. Caroline har också skapat bilderna i böckerna Längtansbarnen och Operakällaren Operahuset Karl XII:s torg. Hon har också deltagit i flera samlingsutställningar för svensk fotografi bland annat på Moderna Museet i Stockholm och Liljevalchs.

Åsa Mattsson och Caroline Roosmark har skrivit en bok om en oanständig och påfrestande kvinna som försökte vara författare – som en hel karl. Som inte skrev som man borde utan som det var.

Många får fortfarande en flackande blick när hennes namn kommer på tal. Andra älskar henne, banbryterskan som satte den medelålders kvinnans sexliv på kartan, skandalförfattaren som gav manliga litteraturkritiker frossbrytningar och unga tjejer självförtroende. En hämningslös murbräcka som varit avgörande för den våg av självutlämnande verklighetsnära skrivande i såväl romaner som bloggar, som släppts lösa efter att hon själv fått ta första och hårdaste smällarna på sjuttiotalets barrikader. Det handlar om Kerstin Thorvall, vem annars?

Hon skavde på sin tilldelade lagoma livsyta. Hon var inte nöjd, hon ville mer, hon var hungrig, opassande, träffsäker, hopplös, för mycket.

Tänk om någon ändå hade orkat intervjua Kerstin Thorvall, på riktigt, suttit ner i åratal med denna åldrade legend med alla divalaterna intakta, inklusive humorn och ångestattackerna, och bett henne tala om sitt liv och sitt författarskap. Innan hon nu dog 2010.

Tänk om det faktiskt är så att någon orkade göra det. Och att det finns bilder av henne som hon älskade själv, tagna av en av hennes bästa vänner.

Vill du ha information om  kommande Bokens Afton och andra författaraktiviteter föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.


Lennart Bergström
Bokhandlarn