Chris Cleave: Little Bee

Nu har jag läst boken Little Bee, som jag inte riktigt vet hur jag ska kunna sammanfatta med några få ord. Den är skriven av den engelska författaren Chris Cleave.

Per Wirtén, som skrev om boken i Expressen i söndags, gav sin recension rubriken ”När mattan dras undan”.

Romanens två brittiska journalister är på en resa i Nigeria för att försöka lappa ihop sitt äktenskap. På en ödslig strand i närhet av det hotell där de bor på måste de fatta sitt livs beslut. Vem av dem är beredd att offra sitt långfinger för att ”kanske” rädda livet på en nigeriansk flicka som annars kommer att dödas på ett väldigt brutalt sätt av knarkpåverkade soldater?

Andrew vägrar att offra sitt finger för ett barn han inte känner. Han tycker att situationen är absurd. Sarah tar beslutet och hugger själv av sitt finger med den machete soldatledaren räcker henne. Denna grymma handling får oanade konsekvenser för dem båda.

Allting sätts på sin spets när flickan som kallar sig Little Bee kommer till London som papperslös flykting och söker upp familjen.

När jag läst boken, som är mycket plågsam och skrämmande, är min enda tanke – hur skulle jag själv ha gjort? Skulle jag ha huggit av ett av mina fingrar för att rädda livet på en annan människa? Jag vet inte om jag skulle vara så modig som Sarah är i boken och det skrämmer mig.

Läs den eller gör som Per Wirtén, som lägger boken på sin tonårsdotters byrå och hoppas att hon ska läsa den.

/Monica

Share: