Koljonen & Mirjamsdotter: Bokens Afton 3 maj kl 18.30

Två spännande författare, Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter, kommer som gäster på Bokens Afton den 3 maj. Johanna och Sofia kommer att prata om twitterkampanjen #prataomdet, som blivit en antologi med samma namn. Johanna kommer dessutom att prata om sin bok, Främling- En bok om Carola, som hon skrivit tillsammans med Andreas Ekström.

Johanna är uppslukad av Marlene van Niekirks nya
succébok, Agaat.

Så var det dags för signering och småprat med läsarna.

Johanna Koljonen

Johanna Koljonen är en finlandssvensk författare, kritiker, programledare och översättare bosatt i Köpenhamn. Som en del av mangaduon Ms Mandu är hon sedan 2008 manusförfattare till serien Oblivion High. 2007 var hon programledare för Det känns som fredag på SVT tillsammans med David Bexelius och under 2009/11 var hon programledare för P3 Kultur fyra dagar i veckan. Sommaren 2010 debuterade hon som Sommarpratare i P1. Under sommaren 2011 sände hon radioprogrammet Jättestora frågor med Johanna Koljonen som producerades av hennes eget produktionsbolag Rundfunk Media AB. Våren 2010 vann Johanna På spåret i SvT tillsammans med Marcus Birro.

2011 fick Johanna Koljonen tillsammans med Sofia Mirjamsdotter Stora Journalistpriset i kategorin årets förnyare för twitterkampanjen #prataomdet med motiveringen: ”För att ha gjort det privata allmängiltigt och fått en hel värld att prata om det”. Johanna Koljonen tilldelades även förbundet Roks pris ”Årets kvinnogärning 2011” för #prataomdet.

Sofia Mirjamsdotter. Foto: Pelle Sten
Sofia Mirjamsdotter, är frilansjournalist och föreläsare inom sociala medier. Sofia Mirjamsdotter har arbetat som reporter i etermedier och tidningar, samt krönikör och debattredaktör. Under en längre tid arbetade hon på Sundsvalls tidning, innan hon 2009 blev frilansjournalist med sociala medier som specialitet.

Sedan 2005 har hon drivit några av Sveriges mest flitigt länkade bloggar, bland annat 
mymlanthereal och den i mediebranschen uppmärksammade bloggen Same same but different, (som numera är nedlagd).

Våren 2010 nominerades hon som en av fem personer till Årets branschpersonlighet av Sveriges mediebyråer. 2011 vann hon tillsammans med Johanna Koljonen Stora journalistpriset i klassen årets förnyare för twitterkampanjen #prataomdet.

#prataomdet är en hashtag på Twitter som använts för att diskutera sexuella gråzoner som har fått ge namn åt en uppmärksammad och prisbelönt kampanj. Diskussionen startade 2010 efter att en av Wikileaks grundare Julian Assange misstänktes för sexualbrott, som en reaktion på att de två anmälande kvinnornas historier ifrågasattes.

En twitterbaserad diskussion inleddes kvällen den 14 december 2010, med  Johanna Koljonen som drivande person, om sätt att ge stöd för de anmälande kvinnorna och egna erfarenheter av sexuella ofredanden eller andra grövre sexuella övergrepp. Koljonen lanserade idén om en organiserad kampanj på nätet och i traditionell media. Efter att diskussionen flyttat från tweets till en sluten maillista lanserades hashtagen #prataomdet den 16 december. 18 december publicerade Koljonen en krönika om egna näraliggande upplevelser i DN. Det följdes av mer än femton olika krönikor på temat publicerades i medier som Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, SVT, TV4 och flera lokala medier de efterföljande dagarna, alla med en anslutande faktaruta som hänvisade till Koljonen och #prataomdet.

Kampanjen uppmärksammades stort och twitterdiskussionen blev omfattande. En egen webbplats, prataomdet.se, lanserades. I januari 2012 utkom antologin #prataomdet. Boken innehåller ett trettiotal prataomdet-texter i urval av redaktörerna Gustav Almestad och Annika Beijbom.

Länkar till media
”Spännande författare bjuder på sig själva”, läs artikel i ST från 4 maj, klicka här.
Läs artiklar i DN, klicka här och här.

Främling – Boken om Carola

Tillsammans med Andreas Ekström har Johanna nu även skrivit boken Främling – En bok om Carola, som utkom i mars 2012.


Det finns de som älskar Carola. Det finns de som älskade Carola förr men nu ser tillbaka på sina yngre jag med mild förvåning. Det finns de som säger att de inte har några åsikter alls om Carola – och sen aldrig slutar att berätta om vad de tycker. Alla som säger att de inte är intresserade av Carola ljuger.

Andreas Ekström och Johanna Koljonen skriver nördigt och nära om Carolas konstnärskap. De vill vara trogna sina upplevelser och minnen av henne, men också ta reda på vad hon betyder för de kristna och för de homosexuella, vad som förråds av den där intensiva blicken hon har ibland. Och hur hon får det att svänga så sanslöst mycket.

Länkar till media
Lysande porträtt av en artist – och ett folkhem i sönderfall, läs Andres Lokkos recension i Aftonbladet, 2012-04-09, klicka här.
Läs intervju med Carola i DN, klicka här.
Fansens favoriter hatas av kritikerna, säger Adam Svanell i SvD Kultur, 2012-04-15,  klicka här.
Barnstjärnan blev genast Carola med svenska folket, Barometern, 2012-04-16, klicka här.
Se inslag i TV4 Nyhetsmorgon, klicka här.
Tron är mera privat än sexuallivet, se inslag i SvT Gomorron Sverige, klicka här.

Intervju med Johanna och Andreas i SvT Babel, klicka här.

Biljetter (50 kr) finns i kassan.

Lennart Bergström
Bokhandlarn