Alexander Söderberg – en ny Kepler?

Ny bok har tagit plats vid min läsfåtölj.
Sophie Brinkmann – sjuksköterska, änka och ensamstående mor – möter Hector Guzman på avdelningen där hon arbetar. Han ligger inne med en benskada efter att ha blivit påkörd vid ett övergångställe i city. Sophie och Hector finner varandra där och då – och mot sin vilja dras hon till honom på ett vis som hon inte kan värja sig emot.

Men Guzman är något annat än han utger sig att vara, och genom bekantskapen med honom hamnar Sophie mot sin vilja mitt emellan två brottsorganisationer och en grupp utredande poliser. Det som börjat försiktigt eskalerar utom kontroll, och Sophie Brinkmann blir en bricka i ett spel som tar henne bort från allt hon tidigare värdesatt, hållit för sant och trott på.


Mitt i detta dyker en person från hennes förflutna plötsligt upp och hon måste med alla medel skydda sig själv och sin son inför det oundvikliga – att välja sida.

Det här är Alexander Söderbergs debutbok, som är första delen i en serie på tre böcker med Sophie Brinkmann och organisationen kring Guzman i centrum.


Nu har jag läst boken. Den är så spännande att det är svårt att lägga från sig boken.  Det är en bra kriminalhistoria med thrillerinslag och det som ligger lite utanför det vanliga i genren är att huvudpersonen inte är polis. Söderbergs erfarenhet som manusförfattare och dramaturg gör att han vet var skåpen ska ställas. Det är en bitvis brutal historia som berättas och historien drivs framåt med kraft. Dramaturgin är lysande och ger en förhoppning att spänningen ska flyta på i de ytterligare två böcker, som är planerade.

Alexander Söderberg har ett bra språk. Om man ska jämföra språket med Lars Kepler och Arne Dahl, så vill jag påstå att han är mer Kepler än Dahl.

Läs även Johan Zilléns recension i Bokboxen, genom att klicka här.

Se en trailer på YouTube om boken, genom att klicka här.
Lennart Bergström
Bokhandlarn
Share: