Anders Nylund: Bokens Afton 12 maj, kl 12.30-14.00

Anders Nylund, en av författarna till Sjörapporten

Ett 50-tal åhörare lyssnade när Anders berättade om Sjörapporten

Färdigt för i dag.
Anders Nylund i en välbekant pose

Anders Nylund, meteorolog på TV4 kommer till oss på lördag den 12 maj kl 12.30-13.30.

Med 40 år som meteorolog i bagaget har Anders Nylund en gedigen bakgrund på SMHI, och med sina tiotal år i rutan har han blivit en av TV4:s mest välbekanta profiler.

Nu har Anders Nylund tillsammans med Lars-Göran Nilsson, som också är meteorolog, skrivit praktverket Sjörapporten.

Sjörapporten – en trygg stämma följer vår svenska kust: ”Vinga sydväst 9, regnskurar… Bjuröklubb nord­ost 3, god sikt …” Vad döljer sig bakom dessa mytomspunna platser? Om dramatiska oväder, fartygs- och människoöden, livet på fyrplatserna och mycket mer.

För den som är till havs ska radions sjörapport vara en strikt prognos över väntat väder med en aktuell vindnotering. Inte mer. En välkänd trygg stämma som följer vår svenska kust från Bohuslän till Norrbotten: Vinga sydväst 9, regnskurar… Landsort syd 5, dimma på avstånd … Bjuröklubb nordost 3, god sikt … Den sena kvällsrapporten upplevs av många som en godnattsaga för vuxna. Radions sjörapport är idag en pigg 73-åring utan några som helst planer på att låta sig ersättas av nya tiders påfund när det gäller senaste nytt om det lynniga vädret längs våra kuster.

Men hur ser en kuling på Utklippan ut? Eller en storm som piskar mot Nordkosters granitklippor? Vad har hänt genom tiderna kring dessa mytomspunna platser? Hur gick det egentligen till när ångfartyget Nedjan i januari 1954 mystiskt försvann i rykande snöstorm strax norr om Eggegrund i Gävlebukten? Och sist men inte minst, hur tillförlitliga är de vindar som rapporteras?
Boken börjar med hur en nyfödd svensk vädertjänst via primitiva telegraflinjer gnistade ut de första stormvarningarna. Vi tar steget därifrån till dagens appar i mobilen.

Vår resa börjar på Nordkoster i ett hav som på grund av de norska bergen då och då får påhälsning av en egen typ av lågtryck. Därefter följer besök på sjörapportens 35 utposter, många med exotiskt klingande namn som Kuggören, Rödkallen, Utklippan, Eggegrund. Här berättas i ord och bilder om natur, dramatiska oväder, fartygs- och människoöden, livet på fyrplatser och mycket mer. Vi mönstrar av nära Storön på en kaj i Kalix.

Svenska fyrplatser i praktvolym, skriver Sundsvalls Tidning i en artikel den 6 maj. Läs hela artikeln här.
Läs en recension i Barometern, klicka här.

Möt Anders Nylund hos oss lördag den 12 maj på en Bokens Afton, (fast på dagtid), kl 12.30-13.30 och hör honom berätta om sig själv och sitt intresse för klimatfrågor samt givetvis om bakgrunden till Sjörapporten.

Fri entré.

Lennart Bergström
Bokhandlarn