Cecilia Gyllenhammar: Stäpplöperskan

CECILIA GYLLENHAMMAR (fd von Krusenstjerna) kommer nu med den fristående uppföljaren till den självbiografiska romanen En spricka i kristallen (2004) som var en drabbande och utlämnande berättelse om att växa upp i yppersta överklassen. Boken väckte stor debatt och att familjen det handlar om är PG Gyllenhammars föranledde en hel del rubriker och ”skvallrig” journalistik.
I Stäpplöperskan får vi lära känna Suss, ensamstående mamma, som lyckats bryta sig loss från sin krävande och bitvis destruktiva överklassbakgrund och nu skapat sig en egen tillvaro långt från föräldrahemmet. Vi känner igen henne från En spricka i kristallen men inte helt. Hon är fortfarande sårbar och känslig men nu mycket mer självständig, också oerhört klarsynt och med en stor nyvunnen livsaptit. 
Hon älskar sitt liv i Röda Bergen i Stockholm och en försommar drabbas hon av den stora kärleken. Suss och Marcus kastar sig helhjärtat in i vad de tänker sig ett livslångt förhållande. Suss ger sig hän, är lycklig och njuter av livet med en egen familj. Skuggorna från hennes kränkta mamma fördunklar visserligen tillvaron men hon klarar sig – nästan – från att låta det förpesta sitt liv. Det är ändå oundvikligt att fundera över sitt eget moderskap utan att minnas sin egen barndom och successivt visar det sig också att Marcus är mer intresserad av ekonomisk inblandning från Suss rika föräldrar än vad han först visat. Så händer det katastrofala, mitt i det öppna såret i Suss och hennes mammas konflikt blir mamman svårt sjuk. Och Suss lämnas maktlös utanför när pappan och systrarna sluter upp kring den döende huvudpersonen i familjen. Samtidigt försvinner Marcus mer och mer hemifrån. Suss är oftast ensam med barnen, hennes tillvaro hotar att rämna på nytt och hon flyr. Efter att ha varit den som tagit nästan hela ansvaret under barnens uppväxt släpper hon allt och flyr till en paradisö i Grekland där hon äntligen känner att hon hamnat rätt, där vill hon leva. 
Det här är en roman om en passionerad och levnadsglad, generös och modig kvinna som är stark nog att inte låta sig förtryckas – ens av dem hon älskar. Suss lyckas – igen – bryta destruktiva mönster, följa sitt hjärta och forma det liv hon vill ha. Cecilia Gyllenhammar skildrar inlevelsefullt och träffsäkert tvåsamhetens lycka och fasor; erotiken, beroendet, förhoppningarna, tilliten, den andlösa lyckan, besvikelserna, vardag, fest, tristess och svek.
Lennart Bergström
Bokhandlarn
Share: