Jonas Moström & Arne Dahl gäster på Bokens Afton 10 maj

Sundsvalls Tidning, fredag 11 maj. 

Jonas Moström berättar om Stryparen

En entusiastisk publik lyssnade på Jonas och Arne

Arne Dahl, eller var det Jan Arnald på den här bilden?

Samtalet mellan författarna blev glatt och intressant

Mona Lyxell, som var mentor under den tid som den unge AT-läkaren
Jonas Moström tillbringade på Länssjukhuset.

Dags för signering…

…och köerna ringlade långa till både Jonas och Arne

Men som tur var fanns det förfriskningar till hands och eftersom det
var releaseparty fanns det även en gott rödvin

Var recensentpraktikant Lotten fanns givetvis på plats
för att kolla upp författarna

Det blev även tid att prata med favoritförfattaren…

Jan Arnald signerade som Arne Dahl för brinnande livet…

På slutet var det inte mycket kvar på serveringsbordet

Arne Dahl, Jan Arnald, Maria och Jonas Moström poserar för ett avslutningsfoto. Nu släcks lamporna.

Jonas Moström – nu kommer den sjunde romanen i hans framgångsrika serie om läkaren Erik Jensen och kriminalkommissarie Johan Axberg i Sundsvall. Den har den hudknottrande titeln Stryparen.

Boksignering med en kollega från den tid
då Jonas jobbade på Sundsvalls sjukhus

Natten mot Lucia drar den värsta snöstormen i mannaminne in över Sundsvall. Sjukhuset snöar igen och blir under ett dygn isolerat från omvärlden. Då börjar någon, till synes slumpvis, att strypa både personal och patienter på vitt skilda ställen på sjukhuset. Varje offer är dessutom knivskuret i pannan – ett lodrätt snitt från hårfästet ner till näsroten.

Läkaren Erik Jensen är nattjour och tar tillsammans med kriminalkommissarie Johan Axberg, som är på barnakuten med sin gamla kärlek Carolina och hennes nyfödde son, upp jakten på mördaren.

Frågan är var de ska börja leta? Vad har mördaren för motiv? Finns det en koppling mellan offren och varför sker morden på så olika platser?

Utredningen kompliceras av ryktet att en dödlig influensa börjat sprida sig innanför de kompakta tegelväggarna. Det finns ingenstans att fly och panik utbryter. Och det är bara en tidsfråga innan stryparen slår till igen …

Jonas Moström är uppvuxen i Bräcke, Jämtland. Han bor sedan några år med sin familj i Stockholm där han arbetar som husläkare på en vårdcentral. Den första romanen, Dödens pendel, utspelar sig till stora delar på sjukhuset i Sundsvall, där han gjorde sin AT-tjänstgöring i två år innan han fick sin läkarlegitimation.

Att han valde sjukhusmiljön som utgångspunkt för sina berättelse var självklart, säger Jonas. Ingenstans är den sköra tråden mellan liv och död så påtaglig som där. Dramatiska och rörande människoöden utspelar sig varje dag inom sjukhusets väggar. Dessutom finns där en ständig ström av olika människor i de till synes ändlösa korridorerna.

När han blev pappaledig en sommar tog han sig i kragen och sjösätte en dröm att skriva en roman. Jonas köpte en bärbar dator och varje dag på sin dotters sovpass så fällde han upp locket och skrev. Blöjor, odiskade vällingflaskor och smutstvätt fick vänta. Nu några år senare och efter sex böcker har skrivandet blivit ett behov för Jonas. Planen är att skriva tio böcker i sviten med kommissarie Axberg som huvudperson. Den sjunde boken, Stryparen, släpps den 10 maj med en Bokens Afton releaseparty hos oss på Bokia i Sundsvall.

Jonas Moströms hemsida kan du se genom att klicka här.

Några recensionsklipp om STRYPAREN.

”Hans deckare är nervpirrande spännande” Caroline Engvall i Metro

”Jag gillar Jonas Moströms sätt att skriva … Stryparen är läsvärd, ta med den i hängmattan i sommar och få några timmars njutning i solen.” Anita Näsberg, Länstidningen, Jämtland.

”Jag har läst alla tidigare sex böcker och tycker att de är mycket bra. Den sjunde boken var lika bra som de tidigare. Jag gillar Jonas Moströms sätt att skriva, och jag tycker om huvudpersonernas karaktärer, och även övriga medverkandes karaktärer, i boken. Intressant är det också när det mesta rör sig runt sjukhus och sjukvård. Jag kan verkligen rekommendera alla hans böcker till dem som gillar svenska deckare.”
Bims blogg www.bimsblogg.com

”Den sjunde boken i serien om Axberg och Jensen är som vanligt välskriven och spännande. Som vanligt är personteckningen mycket bra, och jag tycker om att man får följa hur huvudpersonerna utvecklas från bok till bok… Jag kommer att fortsätta läsa Moström med stor behållning!”
www.lasaochlyssna.wordpress.com

Arne Dahl – 
Samma kväll släpper han sin senaste bok, Hela havet stormar, uppföljaren till Viskleken. Den 6 oktober 2011 var Arne och Jonas gäster på Bokens Afton. Nu är dom tillbaka med sina nya böcker. Givetvis i Sundsvall.

Under några dagar inträffar tre uppseendeväckande dödsfall på olika platser i Europa. Trots att händelserna inte verkar hänga ihop anar Paul Hjelm och hans kolleger i Opcop ett samband. En plastikkirurg som lett ett hemligt EU-projekt hittas död i sitt hem i Belgien – självmord eller mord, det är frågan. En albansk vapenhandlare skjuts under våldsamma former ihjäl på en sportbar i Stockholm, och sedan hittas det knivskurna liket efter en tjeckisk EU-parlamentariker på en fängelseö utanför Toscana. Och det tycks föreligga en påtaglig risk för fler.

Opcop-gruppen, fortfarande stukad efter mordet på två av sina medlemmar, upptar nu jakten på en eller flera mördare. Men inget är så enkelt som det verkar och trådarna pekar åt flera olika håll. På något sätt verkar det ha att göra med en ökänd fängelseö där fångar har dumpats utan mat, med fasaväckande experiment i forskningens namn, och med andra skamfläckar i mänsklighetens moderna historia.

Hela havet stormar är andra, fristående delen i en planerad kvartett.

Arne Dahls hemsida hittar du här.

Arna Dahl/Jan Arnald var gäst i Go’kväll, lördag 14 april, se avsnittet i SvTPlay, klicka här.
Se ett reportage i SvT om Arne Dahl på resa i Tyskland och besök i bokhandeln, klicka här.

Jonas och Arne släpper nu sina senaste böcker hos oss som gäster på Bokens Afton den 10 maj, kl 18.30-21.00. Biljetter (50 kr) finns att köpa i kassan.

Jonas Moström kommer även att signera sina böcker samma dag under lunchen kl 12-13, torsdag 10 maj.

Vill du ha information om kommande Bokens Afton, andra författaraktiviteter och datum när biljetter finns att köpa föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.

Lennart Bergström

Bokhandlarn