Jonas Moström: Stryparen

Jonas Moström – nu kommer den sjunde romanen i hans framgångsrika serie om läkaren Erik Jensen och kriminalkommissarie Johan Axberg i Sundsvall. Den har den hudknottrande titeln Stryparen.

Boksignering med en kollega från den tid
då Jonas jobbade på Sundsvalls sjukhus

Natten mot Lucia drar den värsta snöstormen i mannaminne in över Sundsvall. Sjukhuset snöar igen och blir under ett dygn isolerat från omvärlden. Då börjar någon, till synes slumpvis, att strypa både personal och patienter på vitt skilda ställen på sjukhuset. Varje offer är dessutom knivskuret i pannan – ett lodrätt snitt från hårfästet ner till näsroten.

Läkaren Erik Jensen är nattjour och tar tillsammans med kriminalkommissarie Johan Axberg, som är på barnakuten med sin gamla kärlek Carolina och hennes nyfödde son, upp jakten på mördaren.

Frågan är var de ska börja leta? Vad har mördaren för motiv? Finns det en koppling mellan offren och varför sker morden på så olika platser?

Utredningen kompliceras av ryktet att en dödlig influensa börjat sprida sig innanför de kompakta tegelväggarna. Det finns ingenstans att fly och panik utbryter. Och det är bara en tidsfråga innan stryparen slår till igen …Jonas Moström är uppvuxen i Bräcke, Jämtland. Han bor sedan några år med sin familj i Stockholm där han arbetar som husläkare på en vårdcentral. Den första romanen, Dödens pendel, utspelar sig till stora delar på sjukhuset i Sundsvall, där han gjorde sin AT-tjänstgöring i två år innan han fick sin läkarlegitimation.

Att han valde sjukhusmiljön som utgångspunkt för sina berättelse var självklart, säger Jonas. Ingenstans är den sköra tråden mellan liv och död så påtaglig som där. Dramatiska och rörande människoöden utspelar sig varje dag inom sjukhusets väggar. Dessutom finns där en ständig ström av olika människor i de till synes ändlösa korridorerna.

När han blev pappaledig en sommar tog han sig i kragen och sjösätte en dröm att skriva en roman. Jonas köpte en bärbar dator och varje dag på sin dotters sovpass så fällde han upp locket och skrev. Blöjor, odiskade vällingflaskor och smutstvätt fick vänta. Nu några år senare och efter sex böcker har skrivandet blivit ett behov för Jonas. Planen är att skriva tio böcker i sviten med kommissarie Axberg som huvudperson. Den sjunde boken, Stryparen, släpps den 10 maj med en Bokens Afton releaseparty hos oss på Bokia i Sundsvall.

Jonas Moströms hemsida kan du se genom att klicka här.

Några recensionsklipp om STRYPAREN.

”Hans deckare är nervpirrande spännande” Caroline Engvall i Metro

”Jag gillar Jonas Moströms sätt att skriva … Stryparen är läsvärd, ta med den i hängmattan i sommar och få några timmars njutning i solen.” Anita Näsberg, Länstidningen, Jämtland.

”Jag har läst alla tidigare sex böcker och tycker att de är mycket bra. Den sjunde boken var lika bra som de tidigare. Jag gillar Jonas Moströms sätt att skriva, och jag tycker om huvudpersonernas karaktärer, och även övriga medverkandes karaktärer, i boken. Intressant är det också när det mesta rör sig runt sjukhus och sjukvård. Jag kan verkligen rekommendera alla hans böcker till dem som gillar svenska deckare.”
Bims blogg www.bimsblogg.com

”Den sjunde boken i serien om Axberg och Jensen är som vanligt välskriven och spännande. Som vanligt är personteckningen mycket bra, och jag tycker om att man får följa hur huvudpersonerna utvecklas från bok till bok… Jag kommer att fortsätta läsa Moström med stor behållning!”
www.lasaochlyssna.wordpress.com

”Upplösningen blir ovanligt överraskande”, skriver Lasse Hallberg i en recension i Sundsvalls Tidning, klicka här.

Läs även Kjell-Ove Cederqvists recension i Dagbladet, genom att klicka här.

Läser du hellre pocket så har Jonas sjätte bok, Evig Eld, nu äntligen kommit i pocket.

Jonas Moström är gäst på Bokia Julfestival den 8 december, kl 12.30-13.30..

Du kan beställa boken genom att klicka här, så kommer du till vår beställningssida.

Lennart Bergström
Bokhandlarn
Share: