Leif Woxlin: Berget, Vattnet, Blodet

Leif Woxlin är en av Sveriges mer rutinerade kriminalförfattare. I serien en Hälsingedeckare har han byggt upp en realistisk men samtidigt fantastisk gestaltning av kriminalpolisen i Hudiksvalls arbete.

Han utmärker sig med sina fina miljö- och personskildringar och trovärdiga men ändå spännande intriger. Samtidigt präglas hans böcker av en trivsam, lättsam och personlig berättarstil som fångar läsaren.

Berättelserna i serien rymmer kärlek och dramatik, vardagliga glädjeämnen och bekymmer. Dessutom den särskilda Hälsingekultur som kännetecknas av stora hemman och bonde-palats från början av förra seklet, av folkmusik och folklore, och av ett självständigt släkte som i stor utsträckning formats av att ha fått stå utanför storbolagens påverkan och exploatering – och utanför satsningarna på statliga verk. Huvudpersoner: Johan Thule, kommissarie, levande legend som många väntar livet ur, men hur sjuk är han egentligen?; Ludde Markh, inspektör, ung och ambitiös polis i karriären, med rötterna i Jämtland; Sofia Berger, inspektör, slagkraftig och ger sken av att vara tuff, men kommer hon någonsin att kunna använda tjänstevapnet?

Nu har Leif Woxlin kommit med sin åttonde fristående bok, Berget, Vattnet, Blodet, om kriminalpoliser i Hudiksvall.

En missbrukare och ensling hittas hängande upp och ner i sin trädgård. Han är mördad; strypt av någon med samma rep som han nu dinglar i. Inne i huset, bland bråten, görs ytterligare en upptäckt: sekretessbelagda topphandlingar från en av landets storbanker. Ligger girighet och korruption bakom mordet, eller är motivet oskyldigare än så?


Kriminalpoliserna Sofia Berger och Ludde Markh tvingas bedriva en mordutredning i lönndom, där även det ansvariga befälet hålls utanför. I skuggorna ruvar den gamle kommissarien Johan Thule. Dessutom anlitas den frilansande Dan Persson; kan den handikappade före detta polisen vara lösningen på spåret?


Berättelsen spänner från plötslig död i franska Alperna till Ludde Markh i fritt fall från Blacksåsbergets mytomspunna stup.

Lyssna på en intervju med Leif Woxlin i P4 Gävleborg, läs mer här.

Se även intervju med dramatiska scener i SvT Gävleborg, 2012-05-28: ”Riktiga Hudikpoliser drar vapen”. Klicka här för att se programmet.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Share: