Nordiskt pris till Merethe Lindström

Nordiskt pris till Merethe Lindström

Med en lågmäld, men intensiv roman vann den norska författaren Merethe Lindström Nordiska rådets litteraturpris 2012. ”Dager i stillhetens historie” är ett familjedrama som utspelas i demenssjukdomens skugga.

Romanen skildrar ett äldre gift par och den tunga tystnad som fyller deras liv och samliv. Med en oerhörd känsla för det till synes enkla och betydelselösa i tillvaron, avtäcker Merethe Lindström de stora hemligheter som äktenskapet vilar så tungt på. Mannen, Simon, tiger om nazisternas förföljelse av hans familj när han var barn, hans hustru Eva om ett oönslat barn hon lämnade bort för adoption när hon var en ung kvinna. För en tid hjälper Marija, en lettisk kvinna, makarna att stå ut med tystnaden. När hon plötsligt försvinner måste de hjälpa sig själva.

»ett mästerverk« (Dagbladet)

»ett av höstens bästa romaner. Med en lågmäld, elegant och precis prosa skriver hon fram ett vardagsdrama som kryper in under huden på läsaren.« (Dagsavisen)

»Vemodet, ångesten över en tystnad som vi inte tycks komma ifrån, har fått sin slutgiltiga formulering.«
(Jan Arnald i Dagens Nyheter)

»Intensivt spännande på ett lågmält sätt. Jag är helt fast.« (Anna Tullberg, Sveriges Radio)

Foto Johannes Jansson

– Det är helt överväldigande att få priset. Jag är lite överraskad, men glad över att bedömningskommittén valde mig. Det måste ha varit ett svårt val eftersom det var så många fina författare nominerade, säger hon.

Merethe Lindström, född 1963, debuterade redan som 20-åring med novellsamlingen ”Sexorcisten og andre fortellinger”. I Norge är hon en etablerad och kritikerrosad författare. Men trots att hon varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris tidigare har ingen av hennes andra böcker uppmärksammats så mycket som just ”Dager i stillhetens historie”.

Den handlar om det åldrade äkta paret Eva och Simon och den tystnad som uppstår i deras relation när Simon drabbas av begynnande demens. Eller vill han bara inte komma ihåg de mörka delarna av sitt förflutna?

I Nordiska rådets nominering framhålls det att boken inte är en thriller, men att den ändå håller läsaren i ett järngrepp av spänning.

– Boken är inget självbiografiskt projekt. Men faktiskt så hände samma sak med min far; något år innan han dog tystnade han mer och mer. Det var inte så att man kunde se att det var en demens, han var klar och närvarande, men blev plötsligt tystare och tystare, säger Merethe Lindström och fortsätter:

– Det är en stor utmaning när kommunikationen plötsligt upphör.

Ekonomiskt innebär Nordiska rådets litteraturpris på 350 000 danska kronor, motsvarande 420 000 svenska, en lättnad för henne.

– Jag har sålt lite böcker, men inte mycket. Så man kan nog säga att jag är en av de författare som verkligen behöver pengarna.

I år är det första gången som vinnaren har offentliggjorts vid själva prisutdelningen. Det har tvingat Merethe Lindström att smussla med resan till Island och prisceremonien i Reykjavik, berättar hon förtjust.

– Utmaningen i att bevara hemligheten påminner lite grand om temat i min roman.

Boken utkommer på svenska i slutet av september.

Share: