Stora Ljudbokspriset 2012

Sju ljudböcker är nominerade till Stora Ljudbokspriset 2012. Värt att notera är att förra årets vinnare Morgan Alling är nominerad även i år.

Följande ljudböcker är nominerade:

  • Alla mina vänner är superhjältar – Författare Andrew Kaufman, uppläsare Morgan Alling,
  • Änglarnas svar– Författare Stefan Einhorn, uppläsare Torsten Wahlund
  • Stjärnlösa nätter – Författare och uppläsare är Arkan Asaad
  • Minnet av en smutsig ängel – Författare Henning Mankell, uppläsare Angela Kovács
  • Felicia försvann – Författare Felicia Feldt, uppläsare Julia Dufvenius
  • Hundpojken – Författare Eva Hornung, uppläsare Jonas Malmsjö, översättning Anna Sandberg
  • Dehlis vackraste händer – Författare Mikael Bergstrand, uppläsare Björn Granath

Priset delas ut av Iris, som bland annat arbetar med taltidningar och andra hjälpmedel för människor med synnedsättning, dyslexi etc.

Juryn som ska utse årets pristagare består av Anna Falk ,VD för Bok och Bibliotek, Caroline af Ugglas, artist, Hamadi Khemiri, skådespelare och uppläsare, Herman Lindqvist, författare, Jenny Strömstedt, programledare TV4, och Lotta Bromé, programledare SR.

Stora Ljudbokspriset delas ut under Bok & Biblioteksmässan den 27 september. Då ska vi vara där och se vem det blir.

Jag bad Täppas Fogelberg, som är alldeles ”nerknarkad av ljudböcker” (som han säger själv), ge sin syn på de nominerade ljudböckerna. Det här är vad han tycker.

Hej Lennart!

Om Katten (jag själv) får välja bland de nominerade böckerna blir det i första hand Hundpojken. Det är en gripande, spännande och på det hela taget underbart bra läst Ljudbok. Jag tycker inte om att läsa böcker där barn far illa men det finns något väldigt ljust i den rörande historien om hur en liten pojke blir adopterad av ett gäng vilda hundar i Moskva.

Felicia försvann är också en bok som fastnat. Svenska Mästarinnan i barnuppfostran, Anna Wahlgren, blir mindre smickrande belyst av en av sina döttrar. Sanningen är inte trevlig men mycket fängslande.

Dehlis vackraste händer börjar lite slafsigt men utvecklar sig till en mycket rolig bok. Svensken som mer eller mindre ofrivilligt fastnar i Indien, får sina föreställningar mosade i en sagolik kulturkrock och kommer ut på andra sidan praktiskt taget som en ny människa. Kul och tänkvärd.

Flera av de andra nominerade ljudböckerna är också bra men dessa tre är mina favoriter och just sådana som jag själv brukar rekomendera andra att läsa.

Hej från
Täppas

Vad tycker du om dessa ljudböcker?
Lennart Bergström
Bokhandlarn
Share: