Björn Hellberg gäst på Bokens Afton 20 augusti

Björn Hellberg i talarpose.

110 personer lyssnade och skrattade åt den munvige och berättarglade Laholmsbon.

Det blev mycket signering, men ändå gav sig Björn tid att prata med alla.

Maria, som jobbade i kväll fick en Björnkram.

Björn Hellberg i ett nötskal

Ålder: 67.
Bor: Laholm i Skåne.
Gör: Journalist, tennisorakel, På spåret-legend och deckarförfattare.
Familj: Hustrun Inger, hittekatten Asta och sju barn mellan 25 och 43 (Björn har tre barn från ett tidigare äktenskap och Inger två. Paret har två gemensamma barn).
Aktuell: Med deckaren Skarprättaren.
Om sitt beryktade minne: ”Det gäller inte bara tennis. Jag var med som tävlande i ”På spåret” i fyra omgångar och vann alla. Inte en fråga handlade om tennis. Däremot är jag sämre på all teknik. Jag kan knappt sätta på mobiltelefonen.”

Trots att Björn har passerat pensionsåldern är han fortfarande en högst aktiv man. Björn har skrivit över 50 deckare och tennisböcker. Han är en stadig besökare på Wimbledon och andra tennisturneringar och dessutom en av Sveriges flitigaste bokpratare och signerare. 

Hur orkar han då? Han säger själv att han har god kondition och en stenhård disciplin. Hustrun Inger, 68, är säkert en av orsakerna till det. Hon jobbar som manager med att sköta alla bokningar och övrig administration för Björn och deras företag Hellbergs Ordbruk

Björn och Inger Hellberg
Paret är uppvuxna i Laholm, omkring två kilometer ifrån varandra, men lärde känna varandra först på 70-talet när båda jobbade på Laholms tidning. Paret gifte sig 1979 och sedan dess har de hållit ihop och  har knappt höjt rösten mot varandra på 33 år.
Nu i sommar har Björn kommit med sin nya bok Skarprättaren. Kommissarie Sten Wall möter sitt tjugonde fall, som också är ett av de mest problematiska för honom och poliserna i staden. 
Recension
Nu har jag läst Björn Hellbergs senaste bok, Skarprättaren.

Detta är hans 20:e bok med kriminalkommisarie Sten Wall som huvudperson. Som alltid med ett starkt socialt engagemang.

I denna bok diskuterar han för eller mot dödsstraff, föräldrars engagemang i sina barns idrottsprestationer där det går överstyr och barnet börjar må dåligt på grund av pressen från föräldern.

Han tar också upp en form av gatuförsäljning där säljarna blir alltför påträngande och förföljer personer som inte är intresserade av produkten. Det blir mest obehagligt.

En död person hittas och sedan två till. Sten Wall får problem, det finns ingen som helst koppling mellan de döda personerna. Detta är hans mest svårlösta brott någonsin. Men han är ju Sten Wall och i slutet av boken kommer en upplösning som man inte väntat sig, det handlar om ren och skär ondska.

Jag gillar Björn Hellbergs deckare, han har sin egen stil och sitt eget språk. Han skriver med stor humor och håller ett högt tempo.

Monica Gullman

Köpa boken

Du kan se och beställa boken på vår e-handelssida, klicka här.

Länkar
Läs Lasse Hallbergs artikel i Sundsvalls Tidning den 21 aug, klicka här.
Björn Hellberg har en egen hemsida, klicka här.

Nyhetsbrev Bokens Afton

Vill du veta mer om höstens Bokens Afton så anmäl dig till vårt Nyhetsbrev Bokens Afton genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.

Välkommen!
Lennart Bergström
Bokhandlarn