Denise Rudberg: Baristas – tredje boken

 Det är vår i Stockholm när vi möter Denise Rudbergs baristakillar i den avslutande delen av serien Baristas. Ska killarna kunna få tillbaka den forna vänskapen?

För Ruben väntar mycket nytt. Han har hoppat av teaterlinjen på Södra latin där han vantrivdes från start. Istället ska han jobba med Sandro på Pronto, ett stort och viktigt ansvar att axla. Nicolas känner inte igen sig själv. Han borde kunna vara supernöjd med livet och kär i Amanda, men något skaver. Känslorna för Nathalie finns kvar och Nicolas vet inte hur han ska tackla dem. Utanför vänkretsens kärna står Ludvig, som efter fylleutbrottet i fjällen inte riktigt har förlåtits av vännerna, eller av Viki. Han strular med tjejer och dricker lite för ofta, och för mycket. Viki borde däremot kunna glädjas åt en omstart i livet med egen lägenhet på Kaptensgatan och all frihet hon kan önska sig, men för Ruben avslöjar hon en mörk hemlighet.Johanna Lindbäck, som skriver i bokbloggen Bokhora, säger följande om trilogin.


Efter “Tillsammans”-serien är Denise Rudberg tillbaka med en ny trilogi, “Baristas”. Navet i den ska vara en kaffebar som “Tillsammans”-Alexanders pappa öppnar och där tre killar får extrajobb. Ruben, Ludvig och Nicolas. De går alla tre på gymnasiet i Stockholm. Ruben gillar teater och har börjat på ett sånt program på Södra Latin, som han sen till sin förvåning inte alls trivs med för klassen verkar hata honom. Ludvigs föräldrar har problem och bråkar hela tiden. Nicolas har nyss kommit hem från ett år i USA där han bodde med sin pappa, och har svårt att komma till rätta nu med sin flickvän och livet här i Sverige igen.

Av olika anledningar vill de alla tre ha ett extrajobb och därför hamnar de på kaffebaren Pronto med den överhygglige Sandro. (Tack vare det får vi alltså även skymta Alexander och Theresa från “Tillsammans”-serien. Och jodå, de lever och har hälsan!) När boken är färdig har de precis fått kläm på hur man gör en perfekt espresso.

Vi på bokhora tycker nog att Denise Rudberg är snäppet bättre på att skriva ungdomsböcker än vuxen, och det verkar inte ha förändrats. Bra drag och trevlig stämning. Men det känns väldigt mycket som en ‘del ett av tre’, och det är lite synd. Jag vet att poängen är att man ska vilja fortsätta läsa, det vill man!, men jag tycker vi hade kunnat få en ännu mer färdig, komplett och fyllig bok trots att det är 1:an. Det går så snabbt och sen hips vips är det slut mitt i allt när man just fått kläm på vilka killarna är. För mig känns det lite kort. Som vanligt gillar jag däremot Stockholmsmiljöerna med fokus på Östermalm mycket. Mumma!

Titta gärna in på Bokhoras blogg, klicka här.
Lennart Bergström
Bokhandlarn
Share: