En bluffpilots bekännelse

Den fantastiska historien om Thomas Salme – den svenske piloten som flög internationellt i tretton år med ett förfalskat pilotcertifikat.

Thomas Salme (född 1969) växer upp i Stockholmsförorten Jordbro, spelar fotboll och hockey men drömmer om att bli pilot. När hans mamma dör i cancer ärver han en summa pengar och kan påbörja en utbildning för att få ett flygcertifikat, för ett mindre plan. För att bli pilot på riktigt krävs längre utbildning, fler flygtimmar och framför allt mer pengar. Det utgör dock inget hinder för Thomas, som börjar bluffa sig fram. Han studerar flygteknik på egen hand och pratar in sig på SAS Flight Academy, där det finns flygsimulatorer. Därifrån är steget inte långt från att förfalska ett trafikflygarcertifikat och på chans söka jobb som styrman för ett italienskt bolag. Och han får jobbet! En trettonårig karriär i cockpit tar sin början.

Men även sanndrömmar har sitt slut och den dag som Thomas länge fruktat kommer i slutet av mars 2010. Han befinner sig på Schiphols flygplats utanför Amsterdam och ska flyga till Ankara för det turkiska flygbolaget Corendon, men han anar oråd. Vid gaten står flygplatspolisen och väntar. Efter 10 000 flygtimmar och 700 000 passagerare tar ett osannolikt äventyr slut. Eller? Det är här berättelsen börjar. Den riktiga resan där verkligheten hinner ifatt både Thomas och den som har fått i uppdrag att skriva hans livs historia, journalisten Stefan Lövgren.

Historien om bluffpiloten Thomas Salme är fascinerande på många plan och handlar inte bara om hans högtflygande liv utan också om jakten på den perfekta storyn eller hur sökandet efter sanningen lätt blir en del av en annan lögn. Inget är vad det synes vara. Kan vi någonsin känna oss säkra när vi stiger på ett flygplan igen? ”This is your Captain, Thomas Salme, speaking. Fasten your seatbelts, ready to take off in two minutes.”

Jag har själv haft flygcertifikat sedan 70-talet och flugit många flygplanstyper. Därför vet jag att de allra flesta kan lära sig att flyga. Det är inte så mycket konstigare än att köra bil, speciellt då moderna flygplan som har avancerade navigationshjälpmedel och autopilot. Det som däremot är svårare att lära sig är hur man hanterar situationer som kan uppstå, t ex tekniska fel, och hur man då ska reagera under stress. Flygskolor, flygbolag och flygvapnet siktar in sig på en persons psykologiska profil och sållar bort de som är mindre lämpliga som piloter, t ex riskbenägna personer.

Thomas Salme flög trafikflygplan i 13 år med ett förfalskat flygcertifikat på fickan och utan att hans psykologiska profil undersökts. Han blev befordrad till flygkapten efter några år och blev baschef för flygbolaget vid ett större flygplats. Jag har läst boken och förundrats över Thomas berättelse, som upptar halva boken. Än mer förundrad blev jag över den andra halvan av boken där författaren och journalisten Stefan Lövgren försöker tränga under skinnet på Thomas och hans berättelse. En läsvärd bok även för den som inte är flygintresserad.

Betyg 4 av 5.

Vill du beställa boken så klicka här, då kommer du till vår beställningssida.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Share: