Johan Theorin gäst på Bokens Afton 6 sept


Vi har väntat länge på att Johan Theorin ska komma som gäst på Bokens Afton. Men nu är snart väntan över för han kommer till oss den 6 sept kl 18.30. Anna Jansson är även gäst samma kväll. Mer om henne kan du läsa genom att klicka här.

Johan Theorin är född 1963 i Göteborg och uppvuxen i Nora och på Öland. Han var journalist och skrev noveller i olika tidningar och antologier innan han romandebuterade 2007 med Skumtimmen, som blev populär hos både läsare och kritiker. Översättningsrättigheter har hittills sålts till över 20 länder, bland annat USA, England, Frankrike, Brasilien, Tyskland och Japan. Succén följdes sedan upp med Nattfåk 2008, Blodläge 2010 ochSankta Psyko 2011.

Skumtimmen utsågs 2007 till årets bästa kriminalromandebut av Svenska deckarakademin. Nattfåk fick pris av akademin som årets bästa svenska kriminalroman året efter och belönades 2009 med Glasnyckeln för årets bästa skandinaviska kriminalroman. Den engelska översättningen av Skumtimmen, Echoes from the Dead, fick samma år The CWA Dagger Debut Award ochNattfåk vann med titeln The Darkest Room året efter The CWA International Dagger Award.

I sin senaste bok, På stort alvar, samlar Johan Theorin korta berättelser om Öland. Novellerna utspelar sig på det öde alvaret, vid kusterna och ute på den nyckfulla Östersjön. Många av dem har skutskepparen Gerlof Davidsson i huvudrollen, en gammal bekant från romanerna Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge (alla tre finns i pocket).


Intervju i SR
I femton noveller spinner Johan dels vidare på berättelser och skrönor han hörde på sommarloven hos mormor och morfar och dels har han hittat på egna historier. I Radiohuset berättade han om sitt förhållande till Öland och till alla berättelser han samlat på sig därifrån. Hör intervjun med Johan i Sveriges Radio, klicka här.

Hör även en Erik Nybergs och Tullamaja Fogelbergs intervju med Johan i SR P4 Morgon, dagen efter hans besök hos oss, klicka här för att höra intervjun.

Recensioner
Jag har läst hans senaste bok, På stort Alvar, som för ovanlighetens skull är en novellsamling. Theorin är berättare, med den muntliga skrönan som bakgrund och inspiration. En del historier rör sig just på gränsen till det övernaturliga, som den stillsamt suggestiva storyn om hunden som hittas simmande ensam i havet, och omhändertagen bara vill tillbaka dit. Annat är episoder, skisser, ögonblicksbilder och infall fångade i flykten. Bland novellerna finns de verkliga spökhistorierna, som är riktigt kusliga.

Jag har inte varit så förtjust i noveller tidigare, men jag måste säga att jag ändrat uppfattning efter den här boken. Betyg 4 av 5.

Biljetter (70 kr) finns i kassan, (släpps i mitten av augusti).

Vill du veta mer om Bokens Afton hos Bokia Sundsvall så kan du prenumerera på Nyhetsbrevet Bokens Afton, genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.


Lennart Bergström
Bokhandlarn