Mikael Niemi: Fallvatten

Niemi började att skriva dikter och noveller i femtonårsåldern och drömde tidigt om att bli författare. Han utbildade sig till el-teletekniker på fyraårig teknisk linje i gymnasiet och flyttade i samband med det till Luleå, där han blev kvar i 20 år, innan han flyttade tillbaka till Pajala, där han fortfarande bor. 
Niemi, som bland annat har arbetat som lärarvikarie, debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan.  
Det stora genombrottet kom år 2000 med Populärmusik från Vittula, som tilldelades det årets Augustpris i skönlitteratur. Sedan dess har han skrivit lyrik, prosa och dramatik. 
Med Fallvatten, som utkom i augusti 2012, är han tillbaka med en bred och dramatisk berättelse från Norrbotten. 
Recensioner
Ulrika Milles har recenserat boken i DN, klicka här för att läsa.

Monica Gullman har även läst och recenserat Fallvatten: 


En skrämmande historia som utspelas under loppet av en enda, ödesdiger dag i Norrbottens skogsland, med ett tempo och en intensitet som tar andan ur läsaren.

Det enorma regnandet har gjort att Lule älv har svämmat över sina bräddar. En dag händer det ofattbara, en grå vägg av vatten reser sig, dammarna brister och enorma krafter släpps lösa, en gigantisk flodvåg sveper undan allt i sin väg. Hus spolas bort, människor flyr för sina liv.

Niemi låter oss följa den självmordsbenägne helikopterföraren som planerar att söka döden mot berget men tvingas istället rädda livet på många nödställda med sin helikopter och dessutom rädda sig själv.

Vi får följa kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som är starkast, han våldtar kvinnan han räddat livet på, det får bli hennes betalning till honom.

Boken handlar om hur vi människor beter oss vid en katastrof. Vissa kämpar för att rädda sina medmänniskor, medan andra bara tänker på sin egen överlevnad, kosta vad det kosta vill i andras lidanden.

När dagen är över har landskapet förändrats för evigt. Många människor strök med i flodvågen. De som överlevde kommer aldrig att bli sig lika.

En tankeväckande bok, mycket välskriven.


Erbjudande under september
Fallvatten är Månadens erbjudande för September och kostar då 179 kr, (ordinarie pris 229 kr).


Köpa boken
Vill du köpa boken eller reservera ett exemplar kan du gå till vår hemsida, klicka här.Länkar
Kommer senare
Lennart Bergström
Bokhandlarn