Pär Johansson gäst på Bokfestivalen den 8 sept

Nytänkaren och entreprenören Pär Johansson har en enkel ledningsfilosofi

”Inget är omöjligt – om man bara vågar tro på människor och ge dem en chans att utvecklas”.

Pär Johansson är grundare av och chef för Glada Hudik-teatern, teatergruppen där utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare arbetar sida vid sida. Teatergruppen har rönt enorma framgångar och föreställningen Elvis har hittills setts av över 130 000 personer. Och framgångarna bara växer.
Pär har förändrat vad som ses som möjligt när det gäller utveckling av människor och verksamheter. Han står för ett eget slags ledarskap.

Pär är flerfaldigt belönad för sina ledaregenskaper och en mycket eftertraktad föreläsare.

2011 Kunskapspriset
2011 Astrid Lindgrens världs pris
2010 Kungens medalj
2010 Årets föreläsare
2010 Årets KURage pristagare
2009 Tenzingpriset
2008 SAMHALLS Visa Vägen priset
2008 Årets Unga Chef
2007 Guldmasken

”Att bli sedd, behövd och tagen i anspråk är en mänsklig rättighet” utgör den ideologiska grunden för hans arbete och en sammanfattning av hans ledningsfilosofi.

Nu har Pär Johansson skrivit en bok om Glada Hudikteatern, som är en inspirerande livsberättelse.

Det börjar med att Pär Johansson får jobb på den kommunala omsorgen i Hudiksvall. När han upptäcker att de funktionshindrade skickas på kurser för att lära sig knyta skorna blir han frustrerad. Nog borde de få använda sin tid till något vettigare? Han köper skor med kardborrband åt dem och föreslår att de ska få börja spela teater i stället. Resten är en svensk framgångssaga. Glada Hudik-teatern har berört alla – från publiken på Cirkus i Stockholm till Broadway i New York.

I elva livsbejakande budord delar Pär Johansson med sig av de erfarenheter åren med de utvecklingsstörda har gett honom, och förklarar varför han själv kallar sig normalstörd. Han berättar om avgörande händelser i sitt eget liv och får oss att se på oss själva och våra medmänniskor med nya ögon.

Några av Pärs budord:

  • Du skall inte krångla till det så förbaskat.
  • Du skall skratta åt dina egna tabbar.
  • Du skall knuffa folk över vattenslangar.
  • Du skall spela innebandy i mörkret.
  • Du skall få med alla på flyget.

Pär vet att det inte bara är han som lär medlemmarna i Glada Hudik-teatern något – det är de som lär honom vad det verkligen innebär att vara människa. I mötet med dem ser han att det går att umgås utan att ta på sig en mask, det går att mötas trots att man kommer från olika bakgrund med olika förutsättningar, och det går att göra det som andra säger är omöjligt. Det har de bevisat varje dag i femton år.

”Genom sitt ständigt humoristiska tonfall, analytiska skärpa och kritiska blick, bidrar han till att på ett lättfattligt sätt göra diskussionen om normalitet och funktionsnedsättning mångsidig och personlig, varför alla som har intresse av samhälls- och beteendevetenskap kommer att ha behållning av boken. Starkt jämlikhetspatos präglar texten, vilket uttrycks genom humanistiska och varma skildringar av de utvecklingsstörda skådespelarna.”   Maria Friedstjerna, BTJ

”Vi är så bra att Kanadagässen störtar”, säger Toralf Nilsson, skådespelare i Glada Hudikteatern.

Se Glada Hudikteaterns hemsida, genom att klicka här.

Pär Johansson är gäst på Bokia Bokfestival den 8 september kl 11.30-12.30. Fri entré. Begränat antal platser.

Välkommen
Lennart Bergström
Bokhandlarn

Share: