Pontus Ljunghill. En osynlig

Stockholm 1928. Åttaåriga Ingrid Bengtsson hittas mördad ute på det nedlagda Djurgårdsvarvet. Mordet väcker stor uppståndelse och pressen rapporterar dagligen om utredningen. Den unge och lovande kommissarie John Stierna får fallet på sitt bord – det blir en jakt på en mördare som nästan inte lämnat några spår efter sig och där Stierna själv får betala ett högt personligt pris.

Visby 1953. I en hotellbar på Gotland sitter Stierna och summerar sin karriär efter att just ha gått i pension. Mordet på den lilla flickan är för alltid inbränt i hans medvetande och när en journalist söker upp honom för att göra en artikel om fallet och vad som egentligen hände den där hösten 1928, rullas allt upp igen.

En osynlig är både en spänningsroman och en stämningsfull Stockholmsskildring. Den handlar om hur ett fall kan bli personligt, äta sig in och inte släppa taget. Men det handlar också om en stad som såg väldigt annorlunda ut för bara ett halvt sekel sedan, innan Klarakvarteren revs och Sergels torg byggdes.

Det suveräna med romanen är att Ljunghill tar oss med med till 20-talets Stockholm. En lysande skildring av en svunnen tid på Östermalm, i Vasastan och på Kungsholmen. Även Beckholmen samt Djurgården och Djurgårdsvarvet spelar en viktig roll i boken. Vi följer med till schabbiga ölbarer och tobaksafffärer runt Odenplan och till slakteributiker på  Hantverkargatan på spaning efter den försvunne mördaren. Pontus Ljunghill har en utomordentlig känsla för atmosfären i miljön och beskriver den på ett utomordentligt sätt.

Jag har läst boken och konstaterat att det är en isande kriminalintrig av lite annan typ än de vi blivit vana med de senaste åren. Det är inga våldsamma polisjakter i den här boken. Det är vackert och vemodigt. Den hårt engagerade kommissarien Stierna kan inte släppa fallet och tar även med sig jobbet hem. Med mindre önskvärda konsekvenser för både karriär och privatliv.

En osynlig är första boken i en serie spänningsromaner som utspelar sig i Stockholm under första delen av 1900-talet. 
Boken får av mig betyg 4 av 5 möjliga.

Vill du beställa boken eller reservera ett ex, klicka här så kommer du till vår hemsida. Den finns nu även i pocket.

Övriga Recensioner

”… själv ser jag redan fram emot nästa Ljunghill.” /Leif G W Persson, Expressen
”En alldeles briljant debutdeckare.” /Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet. Läs hela recensionen här.
Lennart Bergström
Bokhandlarn