Lars Ahlinstipendiet delas ut 22 september

Det blev författaren Marjaneh Bakhtiari som blir 2012 års Lars Ahlin-stipendiat
Foto Anna Olsson

Motivering: Marjaneh Bakhtiari tilldelas 2012 års Lars Ahlinstipendium för att hon i ahlinsk anda med humor blottlägger sociala spänningar och ifrågasätter synen på människans värde och identitet som en produkt av yttre faktorer och föreställningar Marjaneh Bakhtiari är född 1980 i Iran, men när hon var sju år gammal flyttade hon med familjen från Teheran till Sverige och Malmö. Hon har studerat socialantropologi och journalistik.


Marjaneh Bakhtiari fick stor uppmärksamhet när hon publicerade sin debutroman ”Kalla det vad fan du vil”
2005. Man tog fasta på hennes kulturella bakgrund och att hon skrev i skönlitterär form om sina erfarenheter i  Sverige. Marjaneh Bakhtiari har dock hela tiden framhållit att hennes roman inte är självbiografisk. Hon värjer sig dessutom mot att bli kallad ”invandrarförfattare” och anser inte att hennes skrivande vägletts av något ”representativt uppdrag”. 

Kalla det vad fan du vill handlar om familjen Irandoust som bor i Malmö, men ursprungligen kommer från
Iran. Pappan, Amir Irandoust, var tidigare förläggare och poet men försörjer sig nu som pizzabagare och
taxichaufför. Mamman Panthea var kärnfysiker, nu timanställd på dagis. Mötet med det nya landet är inte lätt, men man har i alla fall en positiv inställning. Marjaneh Bakhtiari skildrar familjens och deras vänners liv med humor, ironi och sympati. Hon skildrar kulturkrockar och leker med fördomar. 

Kan du säga schibbolet? (2008) handlar om en medeklassfamilj med rötter i Iran. Den 16-åriga dottern Parisa är ambitiös och vill åka till Iran för att göra ett specialarbete för skolan som ska ge henne bra betyg. Föräldrarna är tveksamma till att sända dottern till mullornas Iran, men både Parisa och hennes lillasyster kommer ändå dit. 
I sina romaner ifrågasätter Marjaneh Bakhtiari synen på människans värde och indetitet som en produkt av yttre faktorer och föreställningar. Att hon dessutom gör det med stor humor gör att hon i mycket påminner om Lars Ahlins författarskap. 
Lars Ahlin-stipendiet inrättades av Sundsvalls kulturnämnd 1991. Prissumman är på 50 000 kronor. Dessutom omfattar priset en plakett utformad av Ulf Linde. Stipendiet delas ut till författare vilkas verk har frändskap med Lars Ahlins diktning eller till författare med klar anknytning till Sundsvallsområdet. Stipendiet kan även delas ut som stöd till forskning om Lars Ahlins liv och diktning. 

Lars Ahlin-stipendiet har delats ut vartannat år sedan 1992. Stipendienämnd är Sundsvalls kultur- och
fritidsnämnd. Juryn består av två representanter för Sundsvalls stadsbibliotek och två representanter för Lars
Ahlin-sällskapet. Juryns motivering: Marjaneh Bakhtiari tilldelas 2012 års Lars Ahlin-stipendium för att hon i ahlinsk anda med humor blottlägger sociala spänningar och ifrågasätter synen på människans värde och identitet som en produkt av yttre faktorer och föreställningar

Tidigare Lars Ahlin-stipendiater
2010 Björn Runeborg
2008 Birgitta Lillpers
2006 Peter Kihlgård
2004 Anita Salomonsson
2002 Åke Smedberg
2000 Stewe Claeson
1998 Gunnar D Hansson
1996 Heidi von Born
1994 Kjell Johansson
1992 Björn Ranelid

Prisutdelning
Lars Ahlinstipendiet 2012 utdelas den 22 september på Kulturmagasinet, Sundsvall
Program:

13:00 ”Före och efter debuten. Hur blev Lars Ahlin möjlig?” professor Gunnar D Hansson föreläser.
14:15 Årets Ahlinstipendiat Marjaneh Bakhtiari samtalar med Gunilla Kindstrand.
15:00 Lars Ahlinstipendiet 2012 utdelas till Marjaneh Bakhtiari.


Böcker
Kalla det vad fan du vill och Kan du säga schibbolet? finns i lager, som pocket.

Länkar

Läs Jonas Tubbins artikel i Sundsvalls Tidning, klicka här.
Källa
Bokia och Bokhandlarn gratulerar Marjaneh!

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Share: